Dow Chemical op iets meer winst

Het Amerikaanse chemieconcern Dow Chemical heeft in het tweede kwartaal van 1993 iets meer verdiend dan in de overeenkomstige perode van 1992.

Het netto resultaat steeg van 192 miljoen tot 205 miljoen dollar. Inclusief bijzondere posten zakte het resultaat van 192 miljoen tot 148 miljoen dollar, zo heeft het concern, dat onder meer in Terneuzen een vestiging heeft, bekendgemaakt.

De kwartaalomzet was met 4,82 miljard dollar vrijwel onveranderd. In het kwartaalresultaat is een eenmalige voorziening verwerkt van 180 miljoen dollar voor personeelreductie bij een dochteronderneming.

Over de eerste zes maanden sloeg het resultaat om van een verlies van 397 miljoen dollar in 1992 in een winst van 332 miljoen dollar. Worden de bijzondere posten meegeteld, dan boekte Dow Chemical in de eerste zes maanden van dit jaar een winst van 580 miljoen dollar. In januari verkocht Dow Chemical zijn belang van vijftig procent in Dowell Schlumberger aan Schlumberger Ltd. De halfjaaromzet nam af van 9,5 miljard tot 9,2 miljard dollar.

Begin dit jaar maakte Dow Chemical bekend fors te gaan reorganiseren. Bij Dow Benelux, met 3700 arbeidsplaatsen, kost dat ruim 300 arbeidsplaatsen. In Terneuzen, de grootste vestiging van Dow Chemical buiten de VS, werken ongeveer 2800 mensen.