Wit-Rusland krijgt geld VS voor ontmanteling raketten

WASHINGTON, 23 JULI. De Amerikaanse president Clinton heeft gisteren zijn Witrussische ambtgenoot Sjoesjkjevitsj bedankt voor zijn inzet voor de nucleaire ontwapening. Sjoesjkjevitsj ondertekende gisteren in Washington enkele verdragen, waarin de Verenigde Staten zich verplichten Wit-Rusland te helpen bij de ontmanteling van de kernwapens uit het vroegere Sovjet-arsenaal.

Clinton prees in een toespraak Wit-Rusland voor de steun die de regering en het parlement in Minsk de zaak van de non-proliferatie van kernwapens geven en voor de ratificatie van het START 1-verdrag. Die steun “betekent veel voor ons en voor de wereld”, aldus Clinton.

Eerder gisteren ondertekenden de ministers van defensie van beide landen, Aspin en Kozlovski, drie akkoorden, waarin de VS Wit-Rusland 59 miljoen dollar toezeggen voor de ontmanteling van de tachtig kernwapens van het type SS-25 op zijn grondgebied. Wit-Rusland heeft alle tactische kernwapens voor de korte afstand al van zijn grondgebied verwijderd. Het totaal aan Amerikaanse hulp bedraagt 75 miljoen dollar.

Ook Aspin prees de medewerking van de Witrussische regering bij de ontmanteling van haar kernarsenaal. Hij wees er gisteren op dat de Sovjet-kernwapens in Wit-Rusland gericht waren op doelen in de VS. (Reuter, AP, AFP)