Wellcome wint strijd om patent AZT

ROTTERDAM, 23 JULI. Farmaceutisch bedrijf Burroughs Wellcome, de fabrikant van het anti-aids-middel AZT, heeft de juridische strijd over het patent op die meestgebruikte aidsremmer voorlopig gewonnen. Een federale rechter in het Amerikaanse New Bern heeft uitgesproken dat twee fabrikanten van generieke (patentvrije) geneesmiddelen en de onderzoeksorganisatie National Institutes of Health (NIH) geen toestemming mogen vragen om door hen geproduceerd en veel goedkoper AZT op de markt te brengen.

De NIH en de twee farmaceutische bedrijven Barr Laboratories en Novopharm meenden dat het patent van Wellcome ongeldig was omdat de ontdekking van AZT betaald zou zijn met overheidsgeld en dat het onderzoek in overheidslaboratoria zou zijn uitgevoerd. De NIH vinden dat hun onderzoekers Samuel Broder en Hiroaki Mitsuya eigenlijk als mede-ontdekkers moeten worden erkend. De rechter heeft echter bepaald dat Wellcome de legale eigenaar van het patent is. Advocaten van Barr en Novopharm hebben aangekondigd beroep tegen het vonnis te zullen aantekenen.

Wellcome bracht de aidsremmer AZT, afkorting van azidothymidine, in 1987 op de Amerikaanse markt onder de merknaam Retrovir. Onder die naam is het ook in Nederland verkrijgbaar. Burroughs Wellcome heeft vorig jaar een omzet van 317 miljoen dollar met AZT gehaald, voornamelijk in de Verenigde Staten. Het aandeel van het van oorsprong Engelse Wellcome sloot gisteren, na het bekend worden van de rechtelijke uitspraak, 29 pence hoger op 6,41 pond op de Londense beurs.

De patenten waarmee AZT is beschermd, lopen in 2002 af.