Voettrompetten en gitaarboten

Interactieve tentoonstelling "De Muzikale Speeltuin'. Voor kinderen van 5 tot 12 jaar. T/m 5 sept in Technologie museum NINT. Workshops: ma t/m vr 11u30 en 14u30, za en zo 13u30 en 15u30. Buiten de workshops door kunnen kinderen gewoon de speeltuin in en uit lopen op ma t/m vr 11-12u30 en 13u30-16u, za en zo 13-16u. Tolstraat 129, Amsterdam. Inl 020-5708170.

Wat kan muziek maken saai zijn. Nooit mag je eens heel lang op één toets van je piano slaan als je daar zin in hebt, lekker vals aan alle snaren van je gitaar tegelijk trekken, of oorverdovend op je blokfluit blazen. Nee, het moeten toonladders zijn en liedjes - alles keurig in de maat gespeeld en zuiver.

In het leukste museum van Amsterdam, het Technologie Museum NINT, gaat het er anders aan toe. Tijdens de grote vakantie staan daar een heleboel raar beschilderde instrumenten opgesteld waarmee je alles mag doen wat je ouders en muziekleraren verboden hebben. Er is een piano met toetsen zo groot als molenwieken, waar je op mag springen, overheen mag rennen, rollen of een radslag draaien. Het geluid dat eruit komt, is net als bij een gewone piano, alleen dan veel harder. Ook zijn er paddestoelen die toeteren als je erop slaat, een draaitol met fluiten, reuzetriangels, een gitaarboot, voettrompetten, een muzikale glijbaan en bomen met gongs erin. Alleen popmuziek maken kun je er niet, want er staan geen drumstellen en geen elektrische gitaren.

Iedere dag kunnen kinderen in het museum onder begeleiding met de instrumenten spelen. Eerst mag je met z'n allen vijf minuten klooien. Dit betekent dat je zo hard mogelijk naar zoveel mogelijk instrumenten moet rennen en daarop slaan, trappen of eraan trekken. Het geeft niet wat je doet, als er maar kabaal uit komt. Dan ga je spelletjes doen: met je ogen dicht raden welk geluid uit welk instrument komt (hoe klinkt de gitaarboot, de kastharp of de glijbaan?). Vervolgens mag je om de beurt op je liefste instrument spelen, zacht of heel hard, wat je maar wil. En ten slotte met z'n allen tegelijk, onder begeleiding van een dirigent die jijzelf kunt zijn. Geweldig, wat een lawaai maakt iedereen.

Het idee achter de instrumenten is van de Franse muzikant Etienne Favre. Hij wilde zijn eigen kinderen leren op een andere manier met muziek omgaan dan door het afgezaagde "boer daar ligt een kip in het water' te spelen, of noten op een blokfluit te blazen. Je kunt op allerlei manieren muziek maken, vindt Favre: door te slaan, te kloppen, te rennen, te draaien en te stampen. En toevallig zijn dat allemaal dingen die kinderen graag doen.