Turkije investeert in Koerdische regio

HAKKARI, 23 JULI. De Turkse premier, Tansu Çiller, heeft gisteren investeringen voor een bedrag van 220 miljoen dollar over twee jaar in het Koerdische zuidoosten aangekondigd, in onder andere wegen, scholen en industrieën. Çiller deed dat tijdens een rondreis door het gebied, waar de guerrilla-activiteit van Koerdische separatisten en de tegenacties van het Turkse leger de afgelopen negen jaar zo'n 7.000 levens hebben geëist. De situatie is er de afgelopen maanden scherp verslechterd.

Het hele Turkse kabinet kwam gisteren in het gebied, in de stad Hakkari, bijeen - een fenomeen dat zich nog niet eerder had voorgedaan sinds de stichting van de Turkse republiek in 1923. Çiller onderstreepte na afloop dat de veiligheid het grootste probleem vormt van het zuidoosten, maar “we zullen alles doen om veiligheid te verwezenlijken”. De Koerdische opstand vergeleek ze met de “strijd van een vlieg tegen een reus”. (AFP, AP)