TOMATENSALADE

Wanneer er 's zomers eindelijk tomaten van de koude grond verkrijgbaar zijn die tenminste ergens naar ruiken en smaken, is een tomatensalade aangemaakt met goede olijfolie een feest. En dan liefst van tomaten uit landen waar de zon de dag doet zinderen.

Voor 2 personen:

3 vleestomaten of 6 pruimvormige tomaten

1 middelgrote groene paprika

1 middelgrote ui

3 eetlepels zwarte olijven met pit

olijfolie (extra vierge)

zeezout en zwarte peper uit de molen

Was de tomaten en snijd ze in plakken. Halveer de paprika, verwijder de zaadjes en zaadlijsten en schil beide helften met een dunschiller. Snijd de paprika overlangs in flinterdunne repen. Pel en halveer de ui en snijd beide helften in dunne plakjes die gemakkelijk in sliertjes uiteenvallen. Leg de sliertjes ui 15-30 minuten in een kom met koud water, zodat de harde smaak wegtrekt. Leg de plakken tomaat dakpansgewijs in rijen op een platte schaal. Strooi de reepjes paprika over de tomaten. Giet met royale hand olijfolie over het geheel en laat de salade staan tot de uien gereed zijn. Neem de sliertjes ui uit het water en dep ze droog tussen een theedoek. Strooi ui en olijven over de salade en maal er zeezout en zwarte peper over. Geef vooral stokbrood of Marokkaans brood bij de tomatensalade. De uitgelopen sappen van de tomaten, vermengd met de olijfolie, zijn heerlijk om het brood in te drenken: vrijwel een tweede gerecht.