Steun voor Franse franc bezweert EMS-crisis niet

AMSTERDAM, 23 JULI. Krachtige Frans-Duitse steunmaatregelen waren vanmorgen nodig om de Franse franc overeind te houden in het Europese Monetaire Stelsel (EMS). De munt staat sinds twee weken onder zware druk op de valutamarkten door speculaties op een devaluatie van de Franse munt of zelfs het opschorten van het lidmaatschap van de franc van het wisselkoerssysteem.

De Franse daggeldrente ging vanmorgen omhoog van 7,75 procent naar 10 procent om neerwaartse speculatie in de franc te ontmoedigen. In een gezamenlijke verklaring zeiden de Franse en Duitse regeringen en centrale banken vanmorgen dat “zij bevestigen dat de huidige wisselkoers tussen de mark en de franc volledig in lijn is met de fundamentele economische verhoudingen tussen beide landen”. Ook tijdens eerdere EMS-crises in april van dit jaar en het najaar van 1992 namen de autoriteiten hun toevlucht tot een dergelijke uitdrukkelijke verklaring. Toen waren de maatregelen voldoende om de franc voor devaluatie te behoeden. De Franse premier Balladur zei vanmorgen bij een bezoek aan Marokko dat de franc “niet zal devalueren”. De Franse centrale bank pleegde gisteren grootschalige steunaankopen voor naar verluidt 10 miljard D-mark (11,2 miljard gulden), een kwart van de valutareserves van de bank.

De koers van de franc reageerde niet op de verbale en financiële steun, en noteerde tegen het middaguur op een dieptepunt van 32,90 per honderd tegenover de gulden, vlak boven de bodemkoers in het EMS. De Nationale Bank van België verhoogde drie rentetarieven om de Belgische franc te verdedigen en zei niet terug te deinzen voor verdere rentemaatregelen. Ook andere munten in het EMS bleven vanmorgen onder zware druk.

Pag.12: Steun helpt franc niet

De Deense centrale bank bracht een van de geldmarkttarieven met twee procentpunten omhoog tot 11 procent. Naast de kroon bleven ook de escudo en peseta onder druk. Op de valutamarkten maakten alle maatregelen maar kort indruk. Na een geringe opleving noteerde de franc weer vlak boven de bodemkoers. Rond het middaguur noteerde de franc 32,90 gulden per 100. De gulden is op dit moment de sterkste munt in het EMS. De minimaal toegestane koers van de franc is 32,847 gulden.

Handelaren verwachtten vanmorgen dat de pressie op de Franse franc vandaag aanhoudt, en gingen uit van hernieuwe steunaankopen door de centrale banken. Tijdens eerdere valutacrises nemen handelaren voor het weekeinde speculatieve posities in, om niet door devaluaties in het weekeinde te worden verrast. Een handelaar van Mees Pierson verwachtte geen devaluatie van de franc vóór het weekeinde. “Maar op termijn ontkomt het EMS niet aan een herschikking. Een revaluatie van de mark en de gulden lijkt de beste oplossing. dat bespaart de Fransen gezichtsverlies, en neemt de druk op de zwakkere munten als de kroon, de escudo, de peseta en wellicht ook de Belgische frank weg.” Een Britse valuta-analist was vanmorgen stelliger. “De Fransen kijken met afgunst naar het pond sterling. Sinds het pond het EMS verliet hebben renteverlagingen de Britse economie kunnen stimuleren zonder dat inflatie daar het gevolg van was. dat is een aantrekkelijk scenario.”

Het pond sterling was vanmorgen aanvankelijk lager, door de opschorting van Maastricht-ratificatie door het Britse parlement. Toen meer en meer de overtuiging postvatte dat Major kan aanblijven als premier, ging de koers weer wat omhoog. Het pond sterling fungeert op dit moment samen met de Amerikaanse dollar als een toevluchtsoord buiten het EMS.