Roddy Doyle

Roddy Doyle: Paddy Clarke Ha Ha Ha. Uitg. Secker & Warburg, prijs ƒ 34,55.

Roddy Doyle's ontroerende nieuwe roman Paddy Clarke Ha Ha Ha, waarmee hij afstand neemt van de Noordierse familie Rabbite uit de trilogie The Snapper, The Commitments en The Van, speelt in 1968 in Barrytown, Ierland. De tienjarige verteller Paddy groeit op met tv-series als The Virginian en The Fugitive. George Best, Manchester Uniteds legendarische enfant terrible, is zijn voetbalheld, wiens handtekening in Paddy's verjaardagsboek door hem gekoesterd wordt als zijn grootste schat, tot hij ontdekt dat "it wasn't George Best's real autograph at all; it was only printing and my da was a liar'. Doyle laat een tienjarig jongetje 280 bladzijden lang van de hak op de tak springend een vaak onthutsend beeld van een snel veranderende maatschappij schetsen - een prachtig en leesbaar voorbeeld van de Joyceaanse stream-of-consciousness techniek. Paddy heeft een haat-liefdeverhouding met zijn broertje Sinbad, speelt dat hij missionaris is en walgt van dierentuinen en zoenen. Het voortdurende geruzie van zijn ouders probeert hij telkens voor te zijn met een vraag of opmerking. Ook tijdens het tv-journaal waar steeds beelden van de guerrilla in Vietnam worden getoond. “Why are the Yankees fighting the gorillas? D'you hear this Mary? Patrick wants to know why the yanks are fighting the gorillas. They didn't laugh but it was funny, I could tell. I wanted to cry; I'd given something away.”

De sfeer in huis wordt zo benauwend dat Paddy een geheime voorraad levensmiddelen aanlegt om mee te nemen als hij wegloopt. Iemand anders is hem voor. “The way he shut the door; he didn't slam it. Something; I just knew: he wasn't coming back.”

“Paddy Clarke

Has no da

Ha,ha,ha

I didn't listen to them. They were only kids.''