President Aristide spreekt met Clinton en ontmoet tegenstanders

WASHINGTON, 23 JULI. De Amerikaanse president Bill Clinton heeft gisteren een kort gesprek gevoerd met de verdreven president van Hati, Jean-Bertrand Aristide. Het overleg betrof volgens een woordvoerder van het Witte Huis de volgende stap op weg naar herstel van de democratie op Hati. Volgens een op 3 juli door Aristide en legerleider Cédras aangenomen plan van de Verenigde Naties is Aristide al enige tijd aan zet: hij moet een premier benoemen. Bemiddelaars van de VN vinden dat hij daar veel te lang mee wacht.

Vooruitlopend op Aristides keuze hebben de Verenigde Staten er al in toegestemd deel te nemen aan een internationaal contingent van opleiders voor militairen en politie, dat het democratiseringsproces op Hati moet begeleiden.

Na zijn onderhoud met Clinton vloog Aristide naar Miami voor een ontmoeting met 180 Hatiaanse zakenlieden. De ontmoeting had het karakter van een verzoening, want bondgenoten van Aristide hebben de middenstand er vaak van beschuldigd de militaire coup uit 1991, waarbij de democratisch gekozen Aristide werd verdreven, te steunen. Zowel Aristide als de voorzitter van de Hatiaanse kamer van koophandel beklemtoonden in hun toespraken de noodzaak van samenwerking om de in het slop geraakte economie van Hati weer overeind te helpen. Aristide, een katholieke priester die het kapitalisme ooit aanduidde als "een doodzonde', beloofde nu “verstandig macro-economisch beleid” en “een klimaat van vertrouwen en stabiliteit voor allen”. De 50-jarige zakenman Robert Malval wordt het vaakst genoemd als kandidaat voor het premierschap.

Ook op Hati zelf werd gewerkt aan de uitvoering van het VN-plan. Het huis van afgevaardigden koos volgens de regels van het plan een nieuwe voorzitter, Antoine Joseph lid van een centrumpartij. De partij van Aristide, het "Nationale Front voor Verandering en Democratie' zal vermoedelijk de nieuwe voorzitter van de senaat leveren, die vandaag wordt gekozen. Aristides partij beschikt alleen in de senaat over een kleine meerderheid. De nieuwe parlementsvoorzitters begeven zich waarschijnlijk met spoed naar Washington om deel te nemen aan het overleg over de nieuwe premier. (Reuter, AP, AFP)