Opec-ruzie doet prijs olie verder dalen

ROTTERDAM, 23 JULI. Een knetterende ruzie tussen Iran en Saoedi-Arabië over de olieproduktie heeft gisteren geleid tot uitstel van de spoedvergadering van OPEC, de Organisatie van olie exporterende landen. Daardoor daalde de olieprijs gistermiddag met 25 dollarcent tot 16,47 dollar per vat.

Vandaag wordt een nog verdere prijsdaling verwacht omdat OPEC niet in staat is tot snelle besluiten om de te grote aanvoer op de oliemarkt in te dammen. Iran en Saoedi-Arabië, de belangrijkste OPEC-lidstaten, beschuldigden elkaar gisteren over en weer van overproduktie. Daardoor moest de voorzitter van het kartel, de Gabonese olieminister Jean Ping, de spoedvergadering die hij voor volgende week woensdag in Wenen had bijeengeroepen, uitstellen.

Volgens Ping is er meer tijd nodig voor overleg met de lidstaten. Hij hoopt dat er intussen ook meer duidelijkheid komt over een mogelijke hervatting van de olie-export van Irak. Op het ogenblik is de gezamenlijke produktie van de 12 OPEC-lidstaten al 800.000 vaten ruwe olie per dag te hoog. Als Irak en de Verenigde Naties het eens worden over de scherpe voorwaarden waaronder Bagdad voor humanitaire doeleinden olie mag verkopen, komt daar nog zo'n 500.000 vaten per dag bij. De oliemarkt kan een dergelijke aanvoer echter pas in het winterseizoen aan.

Gisteren sprak de OPEC-voorzitter met de Saoedische minister Hisham Nazer, die woedend reageerde op beschuldigingen van zijn Iraanse collega Aqazadeh, dat de huidige olieproduktie van Saoedi-Arabië “ongerechtvaardigd hoog” is. Iran vindt dat Saoedi-Arabië, dat sinds het begin van de Golfcrisis in 1990 zijn olieproduktie opvoerde van 5 tot 8 miljoen vaten per dag, nu drastisch moet verminderen om ruimte binnen het OPEC-plafond te maken voor Irak. Nazer zei echter dat zijn land zich strikt aan de OPEC-afspraken houdt, maar dat Iran deze overtreedt met een overproduktie die in juni was opgelopen tot 277.000 vaten per dag. Met zijn beschuldigingen aan het adres van Saoedi-Arabië probeert Iran de aandacht van die overproduktie af te leiden, zei minister Nazer.

Vandaag zou Ping naar Teheran reizen in een poging de twee kemphanen te verzoenen. Saoedi-Arabië stelde zich in het gesprek met Ping op het standpunt dat een spoedvergadering van OPEC niet nodig is om de huidige overtredingen van de produktie-afspraken aan te pakken, maar dat de organisatie zich strenger tegenover de overtreders moet opstellen.