Mortier in conflict met Salzburg

SALZBURG, 23 JULI. Gerard Mortier heeft gedreigd af te treden als directeur van de Salzburger Festspiele.

Hij is in conflict met Claudio Abbado, directeur van het Paasfestival in Salzburg. Mortier wil in 1995 een produktie brengen van Elektra van Richard Strauss en zegt dat hij de leiding van het Paasfestival in februari van dit jaar daarvan op de hoogte stelde. Abbado heeft echter voor zijn Paasfestival in 1995 ook een Elektra op het programma gezet en wil nu dat Mortier zijn voorstelling laat vallen en die van Abbado overneemt.

Mortier voelt daar weinig voor, omdat hij vreest voor te veel invloed van de grote platenmaatschappijen op de samenstelling van de cast. Hij beschuldigt Abbado van "een vorm van terrorisme' en heeft van het stadsbestuur om steun gevraagd voor zijn optreden. Als hij die niet krijgt wil hij nog dit jaar opstappen.