Mitterrand: Attali Moet boek intrekken

De Franse president, François Mitterrand, wil dat zijn voormalige adviseur Jacques Attali, die vorige maand aftrad als president van de Oost-Europabank in Londen, zijn roemruchte boek "Verbatim' uit de handel neemt.

Dat schrijft de International Herald Tribune vandaag. De krant baseert zich op uitlatingen van Elie Wiesel, auteur en Nobelprijswinnaar, die Attali eerder van plagiaat beschuldigde. Attali zou gesprekken tussen Wiesel en Mitterrand in zijn boek hebben opgenomen alsof hij die zelf met de Franse president had gevoerd en deze bovendien hebben geantedateerd. Wiesel had zijn gesprekken met Mitterrand dit jaar zelf zullen publiceren, maar Attali was hem voor.

Op zeker veertig plaatsen heeft Attali volgens Wiesel aantoonbaar plagiaat gepleegd. Wiesel heeft de kwestie besproken met Mitterrand die hem, zo tekende de Herald uit zijn mond op, “volledig gelijk” heeft gegeven. Mitterrand vindt dat Attali zijn boek moet kuisen van de geplagieerde fragmenten en in het openbaar zijn excuses dient aan te bieden.

Attali heeft volmondig toegegeven dat hij delen van de conversaties tussen Wiesel en Mitterrand heeft verwerkt in "Verbatim', maar van het terugtrekken van zijn boek wil hij niets weten. "Verbatim' is inmiddels een groot succes in Frankrijk. Het staat al elf weken in de top tien van best verkochte boeken; tot nu toe gingen 100.000 exemplaren over de toonbank.

Attali kondigde op 25 juni zijn vertrek bij de Oost-Europabank aan nadat hij in opspraak was geraakt wegens het extravagante uitgavenpatroon van de bank. Hij bleef aan in afwachting van een opvolger, maar hoewel die nog niet is benoemd, trad Attali vorige week met onmiddellijke ingang af na de publikatie van een intern onderzoek.