Leger Nicaragua slaat opstand neer

MANAGUA, 23 JULI. Het leger van Nicaragua heeft gisteren na anderhalve dag van hevige gevechten het stadje Esteli, ruim honderd kilometer ten noorden van de hoofdstad Managua, heroverd op een groep van circa tweehonderd rebellen.

Bij de strijd, de hevigste sinds het einde van de burgeroorlog in 1990, vielen 45 doden. Volgens luitenant-kolonel Wheelock van het regeringsleger sneuvelden 41 rebellen, twee militairen en twee burgers. Onder de bijna honderd gewonden waren veertig burgers. De ambassadeur van Nicaragua in Honduras, die woensdag met vrouw en chauffeur door de rebellen werd gegijzeld, werd gisteren weer vrijgelaten. Hij was ongedeerd.

Wie de rebellen precies waren blijft onduidelijk. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken zei dat het alleen ging om oud-militairen van het sandinistische leger. Volgens de autoriteiten waren contras bij de gevechten betrokken. De contras, vochten, gesteund door Washington, tot 1990 een bittere strijd uit met de sandinistische regering. (Reuter, AP)