Kantoor binnenvaart voor tweede keer bezet

ROTTERDAM, 23 JULI. Vijftig actievoerende binnenschippers hebben voor de tweede opeenvolgende dag het kantoor van de Coöperatieve Binnenvaart Vereniging (CBV) in Rotterdam bezet.

Dit heeft de politie vanmorgen meegedeeld. Door de actie is werken op het kantoor onmogelijk geworden. Aan de bezetting doen zowel leden als niet-leden van de CBV mee. De actievoerders verwijten de vereniging dat zij eerder deze week duwbakken heeft gehuurd zonder dat de leden daarvan op de hoogte waren gebracht.

Werkgeversorganisaties hebben gisteren sterk verzet geuit tegen de acties van de binnenschippers. In een brandbrief aan minister-president Lubbers schrijft het Verbond van Nederlandse Ondernemingen (VNO) dat minister Maij de beurzen moet sluiten en de lading vrij moet geven als de actievoerende binnenschippers niet snel zorgen voor een vrije doorvaart en beëindiging van hun intimidaties. Het VNO spreekt mede namens de verladersorganisaties EVO, de Ondernemingsorganisatie voor Logistiek en Transport, en Fenex, de organisatie voor logistiek en transport. Naar de mening van de organisaties dreigt door de acties van de binnenschippers de positie van Nederland op de internationale vervoersmarkt in opspraak te komen.

Duwbakexploitant Eurobulk en Jumbo-kapitein H. van Waardenberg hebben vanmorgen het vonnis uitgevoerd dat de rechtbank in Rotterdam gisteren uitsprak. Duwboot de Jumbo is vanmorgen met een baklading cokes op weg gegaan van Born naar de centrale in Sluiskil. President mr. Ter Kuile gelastte gisteren in kort geding dat Eurobulk en Van Waardenberg moeten zorgen dat de lading cokes maandag bij de Zeeuwse centrale is, zoals contractueel is vastgelegd met expediteur Wagenborg-Lagendijk. Eurobulk kan politiehulp vragen als actievoerende binnenschippers de duweenheid op enige wijze hinderen.