Florence zet radar in tegen dieven

ROME, 23 JULI. Florence gaat een radarsysteem en andere elektronische beveiliging installeren om de kunstwerken en historische gebouwen op en bij de piazza della Signoria te beschermen tegen vandalisme en diefstal. De apparatuur moet het eind van dit jaar in werking zijn.

Het systeem, dat tegen de tweehonderdduizend gulden kost, is een schenking van de Italiaanse associatie van industriëlen. Er wordt al een jaar aan gewerkt, maar de installatie is versneld na de bomaanslag op 27 mei, die vijf levens heeft geëist en enorme schade heeft aangericht aan het Uffizi-museum, dat aan de piazza della Signoria grenst. Het nieuwe beveiligingssysteem had overigens deze aanslag niet kunnen voorkomen.

Deskundigen hebben gezegd dat het systeem onderscheid zal kunnen maken tussen een arm van een toerist en een langsvliegende duif. De installatie ervan komt nadat een fontein op het plein is beschadigd en nadat kunstwerken met graffiti zijn bedekt. Het systeem zal worden gebruikt ter bescherming van palazzo Vecchio, de Loggia dei Lanzi, en de binnenplaats van de Uffizi.

Afhankelijk van de ervaring met dit beveiligingssysteem, dat is ontwikkeld door een bedrijf dat specialiseert in militaire electronica, SMA, zal het ook in andere delen van de stad worden geplaatst. Het is voor het eerst dat in Itali"e een dergelijke geavanceerd beveiligingssysteem wordt gebruikt bij monumenten en kunstwerken.