Dreigende dood Hindoestaanse dorststakers

DEN HAAG, 23 JULI. De honger- en dorststakingen van vijf hindoes bij het ministerie van onderwijs in Zoetermeer zijn “een vorm van chantage”. Dat heeft secretaris-generaal drs. M.H. Meijerink (onderwijs) gezegd tegen een delegatie van de hindoes die demonstreren voor de stichting van een liberale hindoeschool in Den Haag.

Meijerink sprak zijn “bezorgdheid en verontwaardiging” uit over de hongerstakingen. Ook de uitspraak van woordvoerder drs. A.R. Kartaram dat minister Ritzen straks de dood van een van de hindoes op zijn geweten zal hebben heeft verontwaardiging gewekt op het departement.

De demonstranten bevestigden vanmorgen dat zij hun actie niet zullen beëindigen. Een van de hongerstakers, die maandag ophield met drinken, werd gisteren aan een infuus gelegd. Vanmiddag zou de 35-jarige man het infuus verwijderen, zo hebben de hindoes het departement laten weten. Als de dorststaker het bewustzijn verliest zal hij worden opgenomen door de GG en GD in Zoetermeer, aldus een woordvoerder van het ministerie.

Meijerink zei gisteren in het overleg met de delegatie opnieuw dat in Den Haag voorlopig geen aparte school voor liberale hindoes kan worden gesticht en dat dat standpunt niet zal veranderen. Volgens berekeningen van het ministerie zal het leerlingenaantal in Den Haag de komende jaren niet hoog genoeg zijn voor een tweede school op hindoestaanse grondslag. De school kan pas worden gesticht met 333 leerlingen, zo schrijft de wet voor. Bovendien moet dat aantal vijftien jaar worden gehandhaafd. Volgens het departement wijst de demografische ontwikkeling uit dat er tegen die tijd ruim 200 leerlingen zullen zijn. De Vereniging Algemeen Hindoe Onderwijs heeft berekend dat er tegen die tijd 600 hindoeleerlingen zullen zijn.

Meijerink riep de hongerstakers “dringend” op hun actie te beëindigen. De hongerstaking zal er niet toe leiden dat er een nieuwe hindoeschool op liberale grondslag wordt gesticht, aldus Meijerink. Er worden mensenlevens op het spel gezet om iets wat niet aan de wil of onwil van de minister ligt. “De wet staat het niet toe.”

Een aantal hindoestaanse organisaties, waaronder de Stichting Surinaams Inspraakorgaan, zou vanmiddag op het ministerie een gesprek hebben met Meijerink. Een woordvoerder zei dat er mogelijk een tijdelijke oplossing kan worden gevonden. De gemeente Den Haag heeft aangeboden de ruim honderd leerlingen onder te brengen op één openbare school.

    • Rob Schoof