Boardman 674 meter verder dan Obree

ROTTERDAM, 23 JULI. Chris Boardman heeft vanmorgen op de wielerbaan van Bordeaux een nieuwe werelduurrecord gevestigd. De 24-jarige Engelse amateurwielrenner reed in een uur 52 kilometer en 270 meter. Dat is liefst 674 meter meer dan de Schot Graeme Obree een week geleden in Hamar en een kilometer en 119 meter meer dan het record dat Francesco Moser in 1984 in Mexico neerzette.

Boardman, die vorig jaar in Barcelona olympisch kampioen achtervolging werd, maakte tijdens zijn recordpoging gebruik van dezelfde fiets waarmee hij op de Olympische Spelen opzien baarde. De fiets weegt 6,5 kilo en is vervaardigd van carbonfiber. Het stuur vertoont gelijkenis met een vliegtuigvleugel.

Na tal van medische en fysiologische tests besloot hij een maand geleden dit materiaal te gebruiken. Het is vervaardigd door Cormima, een fabriek die gespecialiseerd is in de bouw van helicopters en onderzeevaartuigen. Cormima maakt ook fietswielen die gebruikt worden voor tijdritfietsen. De fabricagekosten van de racefiets bedragen ongeveer 60.000 gulden.

Boardman vestigde zijn record op de overdekte houten baan van Bordeaux. De internationale wielrenunie UCI heeft sinds februari van dit jaar het onderscheid tussen records op binnen- en buitenbanen opgeheven. Ongeveer drieduizend toeschouwers waren getuige van de geslaagde recordpoging. Begeleid door zijn trainer Peter Keen had hij na vijf kilometer nog een seconde achterstand op Obree. Na tien kilometer lag hij twee seconden voor op de Schot, die vorige week in Hamar opzien baarde door zijn merkwaardige ei-houding op een zelf gefabriceerde fiets. Na twintig kilometer had Boardman zijn voorsprong vergroot naar vijftien seconden. En na veertig kilometer was hij drieendertig seconden sneller.

Boardman is afkomstig uit Wirral, Noord-West Engeland. In 1990 werd hij als achtervolger derde op het wereldkampioenschap voor junioren in Nieuw-Zeeland. Sinds die tijd heeft hij zich gespecialiseerd op tijdrijden. Vorig jaar werd hij in Barcelona winnaar op de 4 kilometer achtervolging.

Na zijn geslaagde recordpoging verklaarde Boardman dat hij “gelukkig was dat zijn naam op de belangrijkste recordlijst in de wielersport stond”. Hij zei onder de indruk te zijn geweest van het record van Obree. “Maar ik wist dat ik hem zou verbeteren. Ik was al zes maanden bezig met de voorbereiding op deze recordpoging.”

Boardman voegde er onmiddellijk aan toe dat Indurain ongetwijfeld zijn record verpulveren zal wanneer de Spanjaard dat zou willen. Indurain heeft afgelopen weekeinde nog eens laten weten dat hij waarschijnlijk ooit een aanval op het werelduurrecord zal doen. “Ik wilde Indurain voor zijn. Want als hij een poging onderneemt zal het record voorlopig door niemand te breken zijn.”