Beursplein hoger ondanks crisis Europese valuta's

AMSTERDAM, 23 JULI. Het Damrak trok zich vanmorgen niet veel aan van de onrust onder de Europese valuta's en de dalende koersen op Wall Street. De aandelenkoersen op de Amsterdamse beurs trokken vandaag onder leiding van het veel gevraagde Koninklijke Olie verder aan.

AMSTERDAM Handelaren typeerden de handel op de beurs vanmorgen als “een kaartenhuis”. Vraag uit het buitenland en een flink hogere dollar die wellicht door de grens van 1,94 gulden zal gaan, zorgden voor een explosief mengsel. Ook de grootschalige dekking van short-posities zorgt voor hogere koersen. Veel handelaren zijn blijkbaar uitgegaan van een dalende markt. Nu de daling uitblijft zien velen zich gedwongen aandelen, die zij eigenlijk tegen lagere koersen hadden willen kopen, alsnog aan te schaffen.

De onrust in het EMS werd vooralsnog voor kennisgeving aangenomen. De EOE-index boekte na ruim een uur handelen een winst van 0,97 punten op 331,91. Net na de opening van de markt was er zelfs een plus waar te nemen van 1,56 punten.

De snelle stijging zorgde voor een nerveuze handel. “Ik durf geen posities meer in te nemen. Orders probeer ik zo snel mogelijk te af te handelen”, aldus een handelaar.

Koninklijke Olie, traditioneel de nummer een onder de hoofdfondsen, was vrijdagochtend erg gevraagd. Bij drukke handel steeg het fonds met 1,40 op 178,20 gulden, een nieuw jaarrecord. Het oude record stond op 178,10 gulden. Bij de opening van de markt werd er nog een winst van 1,80 gulden geboekt. De olies kregen twee effecten te verwerken. Op de beurs zijn volgens een handelaar nogal veel beleggers short gegaan in de verwachting dat de olieprijs en dus Koninklijke Olie zou dalen. Nu de Opec roet in het eten heeft gegooid door toch exportbeperkingen af te spreken met Koeweit, komen de baissiers in moeilijkheden en moeten de posities worden afgedekt.

Philips en Polygram waren, net als de laatste dagen, gevraagd. De twee profiteerden van sterke vraag uit het buitenland. De beleggers zijn toch weer wat positiever over Philips, verklaarde een beursbezoeker. De laatste dagen worden grote partijen Philips van de markt gehaald. Ook berichten over een succes van CD-I maakten de tocht naar boven mogelijk. Philips won eerst dertig cent op 31,70 gulden, maar zakte daarna iets terug tot een plus van twee dubbeltjes op 31,60 gulden. Daarmee komt het elektronicafonds al aardig in de buurt van het jaarrecord op 32,30 gulden dat op de eerste dag van deze maand werd bereikt. Polygram trok zeven dubbeltjes aan op 55,50 gulden.

De chemische fondsen hebben iets weg van jojo's. Twee dagen lang stegen ze sterk, daarna een redelijk herstel, maar vanmorgen in de min of onveranderd. Verklaarde een handelaar dat er gisteren nog een koopadvies was gegeven door een Amerikaanse effectenhuis voor Akzo, vandaag was dat advies schijnbaar weer verdampt want Akzo schoof een dubbeltje naar beneden op 165,70 gulden. Collega DSM, die op 29 juli met de waarschijnlijk slechte halfjaarcijfers zal komen, bleef op 98,40 gulden onveranderd.

De juridische stappen van CSM tegen het beursbestuur vanwege de omstreden bijlage X hadden geen negatief effect op de koers van CSM. CSM sprokkelde er een dubbeltje bij op 59,50 gulden. Schijnbaar wordt de kans dat CSM van de beurs moet verdwijnen niet zo erg groot geacht.

AOT ging met zeven dubbeltjes omhoog tot 11 gulden. Flexovit klom een gulden op 48 gulden. Staal steeg bescheiden met twee dubbeltjes op 15 gulden. Het bankiershuis maakte gisteren een winststijging bekend.

Op de parallelmarkt kon Weweler 1,40 gulden stijgen tot 24,40 gulden.

NEW YORK De effectenbeurs van New York heeft de handel gisteren afgesloten met een behoorlijk verlies. Het Dow Jones-industrieel gemiddelde van de dertig toonaangevende fondsen ging met 30,18 punten onderuit tot 3525,22 punten. Het maximale verlies van de beursindex bedroeg ongeveer 35 punten. De omzet bedroeg 234 miljoen aandelen na 240 miljoen een dag eerder.

De stemming was bij het begin al negatief door de bekendmaking van de aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen in de VS. In de week tot 17 juli steeg dat aantal met 24.000, de grootste stijging sinds drie maanden. Normaal heeft dit gegeven niet zoveel invloed, maar bij gebrek aan ander nieuws reageerde de handel er nu wel op. Bovendien waren de obligaties weer lager en dat had nu ook extra effect op de aandelenkoersen. De gisteren bekendgemaakte kwartaalcijfers werden als weinig indrukwekkend getypeerd. Winstnemingen na het record van woensdag droegen mede tot de daling bij.

TOKIO De beurs van Tokio beleefde een slechte dag. De Nikkei-index van de 225 fondsen ging omlaag met 381,24 punten tot 19.734,57 punten, waarmee de daling uitkwam op 1,9 procent. In een uiterst dunne handel, waarbij slechts 200 miljoen aandelen werden verhandeld, overheersten de onzekerheid in de Japanse politiek en de hoge koers van de yen.