Besluit over strafklacht Microsoft uitgesteld

NEW YORK, 23 JULI. De Amerikaanse federale handelscommissie heeft opnieuw een besluit over een strafklacht tegen softwaremaker Microsoft uitgesteld. Tegen het bedrijf loopt al ruim drie jaar een onderzoek naar monopolievorming. Het uitstel in de commissie werd veroorzaakt door een staken van de stemmen.

Microsoft is binnen de industrie herhaaldelijk van oneerlijke concurrentie beschuldigd en het bedrijf zou er op uit zijn te domineren op de markt voor software. Het bedrijf uit Redmond, Washington - 's wereld grootste en machtigste softwareproducent - zou zijn positie misbruiken door producenten van pc's onder druk te zetten om bepaalde besturingssystemen te nemen. Oneerlijke concurrentie zou ook worden bedreven door softwarepakketten onder de prijs aan te bieden. Bovendien zou toegepaste software van andere bedrijven niet passen op de besturingssystemen van Microsoft.

Het onderzoek tegen Microsoft heeft plaats achter gesloten deuren door een vijfkoppige commissie. Eerder al, in februari van dit jaar, konden de leden het niet eens worden omdat overtreding van antitrustwetten onvoldoende bewezen werd geacht. Twee leden van de commissie stemden voor het indienen van een aanklacht tegen het bedrijf, twee tegen, en een onthield zich wegens “niet nader bekend te maken financiële belangen”.

Microsoft reageerde verheugd op het nieuws uit Washington. “Wij zijn dankbaar dat na een uitputtend en consciëntieus onderzoek, de handelscommissie heeft besloten dat de beschuldigingen aangaande Microsofts bedrijfsuitoefening een strafklacht niet rechtvaardigen”, aldus William Neukom, vice-president van juridische en bedrijfsinterne zaken. Microsoft erkent echter ook dat dit nog niet het einde van het onderzoek is. Dat de commissie wederom geen uitspraak heeft gedaan, betekent dat de zaak nog voortduurt.

In het ergste geval zou Microsoft beschuldigd kunnen worden van het ondermijnen van de concurrentie en het streven naar een monopolie. Als die beschuldigingen hard kunnen worden gemaakt - een proces dat jaren kan duren - zou de federale rechter het bedrijf kunnen ontbinden in kleinere eenheden, zoals tien jaar geleden met de telefoonmaatschappij AT&T is gebeurd. Geen enkele mede- of tegenstander van Microsoft verwacht op dit moment dat het zover zal komen. Waarnemers verwachten dat er gezien de duur van het onderzoek wel een straf voor Microsoft uit zal komen, maar dat de aard daarvan vooral symbolisch zal zijn.