Aartsbisschop schrijft Kosto "diep geschokt' te zijn over uitzetting

ROTTERDAM, 23 JULI. Aartsbisschop van de syrisch-orthodoxe kerk in Midden-Europa en de Benelux, Julius Yeshu Çiçek, heeft staatssecretaris Kosto (justitie) in een brief laten weten "diep geschokt' te zijn over de uitzetting van een acht maanden zwangere asielzoekster.

Zij werd dinsdag met haar drie kinderen door de vreemdelingenpolitie van Genemuiden per auto naar Düsseldorf gebracht, waar zij op het vliegtuig naar Turkije had moeten worden gezet. Haar echtgenoot verblijft sinds enige tijd in een opvangcentrum voor asielzoekers in Zwolle. Zijn procedure loopt nog. De vrouw heeft niet mogen wachten op de afloop daarvan.

De luchtvaartmaatschappij weigerde haar mee te nemen, omdat vliegen laat in de zwangerschap te gevaarlijk is. Van de internationale vereniging van vliegtuigmaatschappijen (IATA) mogen dergelijke passagiers ook niet worden meegenomen. De Stichting INLIA, die opkomt voor de belangen van asielzoekers, had de luchtvaartmaatschappij vlak voor haar vertrek nog eens op deze regel gewezen. De Duitse autoriteiten, die verstoord reageerden op de weigering van de maatschappij, hadden voor gisterochtend een andere vlucht geregeld, met een andere maatschappij. Door tussenkomst van de advocate van INLIA in Duisburg werd gisterochtend een spoedprocedure aangespannen voor de Duitse rechter van het Verwaltungsgericht, die vlak voor het vertrek aan de autoriteiten liet weten geen toestemming te geven voor vertrek. Duitsland besloot daarop de vrouw en haar kinderen terug te brengen naar Nederland, wat gistermiddag gebeurde. Niet duidelijk is volgens INLIA waarom Nederland de vrouw en haar kinderen nu weer toestemming heeft gegeven terug te keren.

INLIA wijst er op dat Justitie nu binnen drie weken tweemaal heeft geprobeerd hoogzwangere vrouwen het land uit te zetten. Bij een vorige gelegenheid werd dat voorkomen door een procedure bij de rechtbank in Zwolle. Bij die gelegenheid hield de rechter vast aan een eerdere uitspraak, waarin hij stelt dat het ministerie van justitie eerst aannemelijk moet maken dat de terugkeer van syrisch-orthodoxe christenen zonder gevaar is. Hij heeft justitie daartoe tot half september de tijd gegeven.

De aartsbisschop schrijft aan Kosto dat het voor hem onbegrijpelijk is waarom het ministerie "zo hard' optreedt en hij wijst er nog eens op dat haar echtgenoot ook in Nederland verblijft. Hij heeft de bewindsman voorgelegd welke beweegredenen er voor het echtpaar zijn om asiel aan te vragen.

De man was door zijn vlucht al behoorlijk aangeslagen, zo schrijft de aartsbisschop, “thans is hij volledig ingestort en zal dringend de hulp van een psychiater nodig hebben”. De aartsbisschop pleit ervoor de vrouw in elk geval in Nederland te laten bevallen.