VN-diplomaat laakt nadruk op militaire hulpverlening Somalië

GENÈVE/MOGADISHU, 22 JULI. De hoogste VN-functionaris voor humanitaire zaken, Jan Eliasson, heeft gisteren scherpe kritiek geuit op het feit dat de lidstaten van de Verenigde Naties in Somalië op zijn minst tien keer zoveel uitgeven aan militaire als aan zuiver humanitaire operaties.

Volgens Eliasson dreigen de lidstaten te vergeten dat het oorspronkelijke doel van de interventie in Somalië juist was om met behulp van militairen een klimaat te scheppen waarin de hulpverlening zonder al te grote risico's zou kunnen worden uitgevoerd.

Eliasson, die de rang heeft van onder-secretaris-generaal voor humanitaire zaken, verklaarde gisteren in Genève dat donoren nog maar 15 procent van de 166 miljoen dollar ter beschikking hebben gesteld die volgens de VN dit jaar nodig zijn aan hulp voor Somalië. Hij vergeleek dit bedrag met de 1,5 miljard dollar die de lidstaten samen hebben uitgetrokken voor de militaire kant van de operatie dit jaar.

De openlijke kritiek van Eliasson, die ongebruikelijk is voor een VN-diplomaat, komt op een moment dat er van vele kanten kritiek is opgekomen over het verloop van de VN-operatie. Velen betogen, onder andere in Italië, dat de VN een verkeerd beleid volgen door steeds grotere militaire acties tegen Somalische krijgsheren te lanceren. Hierdoor zou het alleen maar moeilijker worden om tot een oplossing te komen in het nog altijd zeer instabiele land.

Een andere hoge VN-functionaris, Kofi Annan, die is belast met het toezicht op de vredesoperaties van de VN, verklaarde gisteren dat de Somalische interventie nog steeds in de eerste plaats een humanitaire operatie is.

In de Somalische hoofdstad Mogadishu hebben zo'n 2.000 sympathisanten van de voortvluchtige krijgsheer Mohamed Farah Aideed gisteren gedemonstreerd tegen de komst van het Duitse VN-contingent naar Somalië. Een eerste groep van 51 Duitse militairen arriveerde gisteren in Mogadishu. De betogers drongen er bij de Duitsers op aan om niet mee te doen aan een operatie die volgens hen was ontaard in een “wrede oorlog” onder leiding van de Amerikanen.

Bij schietpartijen in Mogadishu raakten gisteren twee Zimbabweaanse VN-militairen gewond. De Zimbabweanen begeleidden enkele VN-functionarissen vanuit een buitenwijk naar het VN-hoofdkwartier, toen Somalische sluipschutters het vuur op hen openden. Ook bezoekers van een naburige markt moesten in allerijl dekking zoeken, toen de kogels over hun hoofden scheerden. De beschieting zou als wraak kunnen zijn bedoeld omdat eerder op de dag Amerikaanse VN-militairen bij de plaats van het incident naar wapens hadden gezocht. In totaal zijn er, inclusief de Zimbabweanen, de afgelopen drie dagen zes VN-militairen gewond geraakt. Vannacht kwam het weer tot een urenlange schietpartij tussen bewapende Somaliërs en Amerikaanse en Tunesische VN-militairen. Voor zover bekend vielen hierbij echter geen slachtoffers. (Reuter, AP, AFP)