Vijftig terracotta strijdsters ontdekt uit Han-dynastie

PEKING, 22 JULI. Archeologen hebben in China in een geheime bergplaats in de provincie Shaanxi vijftig tweeduizend jaar oude terracotta beelden van vrouwelijke strijders ontdekt. Dat meldt het Chinese persbureau Xinhua vandaag.

De vondst van de beelden doet in belang slechts onder voor de ontdekking van het terracotta leger van zesduizend terracotta soldaten en paarden uit de tijd van de Qin-dynastie die regeerde van 221 tot 207 voor Christus.

De jongste ontdekking werd gedaan in de buurt van een keizerlijk graf uit deperiode van de westelijke Han-dynastie (206 voor Christus tot 24 na het begin van onze jaartelling). De geschilderde, ongeglazuurde, gebakken beelden laten de vrouwen in een heldhaftige houding zien. Zij zijn voorzien van een houten harnas en houden zwaarden in hun handen. Bij de opgraving zijn tevens duizenden grafobjecten ontdekt.

De beelden van de vrouwelijke soldaten werden reeds in 1990 ontdekt, zo meldde Xinhua. Het persbureau gaf geen verklaring waarom de vondst nu pas wordt bekend gemaakt.