Taxichauffeurs molesteren junkies

PAG.3 KNUPPELS EN KRIKKEN

ROTTERDAM, 22 JULI. Een groep van dertig taxichauffeurs heeft gisteravond rond elf uur met stokken, honkbalknuppels en autokrikken bezoekers van Perron 0 in Rotterdam gemolesteerd. Vier mensen van deze gedoogzone voor drugsverslaafden bij het centraal station zijn met kneuzingen en schaafwonden in het ziekenhuis behandeld. De chauffeurs richtten ook vernielingen aan.

De politie, die binnen tien minuten met twintig man ter plaatse was, arresteerde vier chauffeurs en nam stokken en knuppels in beslag. In een van de taxi's werd een vuurwapen aangetroffen, maar dat is bij de vechtpartij niet gebruikt. De chauffeurs wordt openlijke geweldpleging en mishandeling ten lastegelegd. Burgemeester Peper zegt de vechtpartij als “een incident” te beschouwen en geen aanleiding te zien voor aanpassing van het beleid.

Volgens de politie besloten de chauffeurs tot hun aanval op Perron 0, toen een van hen een bezoeker herkende die dinsdagavond had geprobeerd een voorbijganger te beroven. Toen de chauffeur tussenbeide was gekomend, had de verslaafde hem bedreigd en met een injectienaald gestoken.

De politiepost bij Perron 0, die officieel tot elf uur open is, was gisteravond gesloten. Wel liepen er agenten in burger rond, want de spanningen tussen verslaafden en de chauffeurs voor het Centraal Station waren de afgelopen tien dagen opgelopen. De komende tijd zal de politie 24 uur per dag bij Perron 0 surveilleren.

Een woordvoerder van de Taxicentrale zegt dat hij op verzoek van de politie vorige week zijn chauffeurs via de mobilofoon heeft gevraagd geen eigen rechter te spelen. “De laatste week waren er 's nachts wat knokpartijtjes omdat die gasten van Perron 0 onze klanten lastig vielen.”