Superunie wil eigen betaalkaart

De inkoopvereniging Superunie onderzoekt of het haalbaar is een eigen elektronisch betaalsysteem in te voeren. Bij de vereniging zijn 590 winkels aangesloten, waaronder de ketens van JacHermans, De Boer en Gebr. De Jong. Het huidige systeem, waarbij het mogelijk is met bankpas en pincode te betalen, vinden de supermarkten te duur.

Superunie-voorzitter E. Palsma schat dat momenteel slechts twintig van de aangesloten winkels hun klanten deze service bieden omdat de kosten 'extreem hoog' zijn. Volgens hem is een eigen betaalkaartensysteem 30 cent per transactie goekoper. Hij denkt hierbij aan een chipkaart die bijvoorbeeld tevens voor marketingdoeleinden en als elektronisch spaarzegelboekje ingezet kan worden.

Albert Heijn beeindigt binnenkort een experiment in Schagen, waar een dergelijke chipkaart gedurende ruim een jaar is getest. Over het verloop en het mogelijk vervolg van dit project wil het bedrijf geen informatie kwijt. Unigro (Spar, Cirkel en Super) begint in september in vijf filialen een experiment met een variant op het huidige systeem. Hierbij wordt de eigen bankpas tevens klantenpas. De winkelier koppelt voor hem relevante informatie aan het rekeningnummer, maar afgezien van de betalingstransactie is de uitwisseling van gegevens tussen bank en winkelier niet mogelijk.

De betaalautomaten die nu in de winkels staan zijn aangesloten op Beanet, de dochteronderneming van alle banken die het transport van gegevens voor hen verzorgt. Woordvoerdster J. Zandee van Beanet gelooft dat Superunie-voorzitter Palsma de kosten van het huidige systeem te hoog inschat. Volgens haar zijn chipkaarten vele malen duurder dan de bankpassen met magneetstrip. Bovendien zal Superunie een verzekering moeten afsluiten om zich in te dekken tegen wanbetalers. Beanet controleert voor iedere transactie of de bank akkoord gaat met uitbetaling waardoor de winkelier geen risico's loopt

Zandee zegt dat het aantal winkels waarin met bankpas en pincode betaald kan worden momenteel met duizend stuks per maand toeneemt. Beanet verwacht dit jaar in totaal 65 miljoen transacties te verwerken, hetgeen een verdubbeling is ten opzichte van 1992. Aan het einde van dit jaar komt in principe een einde aan de monopoliepositie van Beanet en kunnen de winkeliers rechtstreeks met individuele banken over een elektronische betaalsysteem onderhandelen.