Stomerij Palthe failliet verklaard

ROTTERDAM, 22 JULI. De stomerijketen Palthe is failliet verklaard. Ondanks de protesten van de franchisenemers en de aandeelhouders heeft de rechtbank in Almelo gisteren besloten op verzoek van de bewindvoerders de surséance van betaling om te zetten in een faillissement.

De Amsterdamse beleggingsgroep Manaus Business Development is de nieuwe eigenaar van de stomerij-activiteiten van Palthe. Het veredelingsbedrijf “De Regenboog”, een dochteronderneming van Palthe, blijft achter in de failliete boedel. Het is de bewindvoerders, mr. G.G. Vermeulen en mr. J. Langener, niet gelukt om dit onderdeel - dat het afgelopen jaar met milieuclaims werd geconfronteerd - te verkopen. In totaal zijn er drie vennootschappen van Palthe failliet verklaard, alleen de Palthe Franchising bv is na de opheffing van surséance vrijgegeven. De aandelen in die bv zijn overgenomen door Manaus.

De franchisenemers hebben zich de afgelopen week fel gekeerd tegen de nieuwe eigenaren. Zij zijn het oneens met de voorwaarden waarop Manaus de contracten met hen wil doorzetten en hebben de bewindvoerders verzocht andere gegadigden voor de stomerij-keten te zoeken. Wat de plannen van de franchisenemers nu zijn, kan C. van Klaveren, secretaris van de Vereniging van Franchisenemers van Palthe, nog niet zeggen: “We hebben zaterdag weer een vergadering met onze leden en dan zullen we een besluit nemen over volgende stappen”. Palthe heeft 60 eigen vestigingen en 52 franchisenemers, waarvan er 43 bij de vereniging zijn aangesloten.

Gisterochtend heeft de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) nog bij de rechter-commissaris aangedrongen op uitstel van het faillissement, maar zonder resultaat. Volgens de Almelose persrechter mr. H. Breitbarth was faillissement onontkoombaar, omdat de crediteuren bij lange na niet kunnen worden betaald. Palthe moest eind mei uitstel van betaling aanvragen, nadat vorig jaar een verlies van bijna zeven miljoen gulden was geleden. Manaus-directeur M. Herter, die deze week al een kantoor betrok bij Palthe, wil de komende dagen “veel tijd en aandacht” besteden aan de francisenemers. Veel zorgen lijkt hij zich niet te maken, “alles is onder controle”.