Steinkühler wordt niet vervolgd

ROTTERDAM, 22 JULI. Tegen de afgetreden Duitse vakbondsleider Franz Steinkühler zal geen vervolging worden ingesteld wegens handelen met voorkennis in aandelen.

Dit heeft de beurscommissie in Frankfurt, die is belast met onderzoek naar handel met voorkennis, gisteren volgens het blad Financial Times besloten.

De commissie, die Steinkühler niet bij name noemt, stelt vast dat de ex-voorzitter van de IG Metall de vrijwillige gedragscode over handel met voorkennis, niet heeft ondertekend. Onder de huidige wetgeving heeft de beurscommissie verder geen bevoegdheid om tegen Steinkühler een zaak te beginnen.

Steinkühler bevestigde begin april persberichten dat hij voor bijna 1 miljoen D-mark aandelen in Mercedes Holding had gekocht, precies een dag voor een bekenmaking die leidde tot een scherpe koersstijging van het aandeel. Steinkühler zat op dat moment in de raad van toezicht van Daimler-Benz. Hij ontkende met voorkennis te hebben gehandeld, maar legde wel zijn functies neer. Steinkühler heeft volgens de Financial Times niet achteraf de gedragscode willen onderschrijven, zoals sommigen wel doen om een onderzoek door de beurscommissie mogelijk te maken.