SCHOTSE VIS

Vis moet zwemmen. Bijvoorbeeld in hete olie. Niets is zo lekker als een vers gebakken visje met een krokante korst. Haastige mensen met frituurangst die bij een viskraam of viswinkel gebakken vis kopen om die thuis in de magnetron of oven op te warmen hebben ongelijk.

Op de visbeurs Seafood Europe die onlangs in Utrecht werd gehouden lieten 150 bedrijven uit verschillende landen - van België tot Ghana - zien in wat voor vis ze handelen.

John W. Richardson liet mij een nieuw produkt proeven: gebakken zalmforel met een knapperig korstje waarin geschaafde amandelen waren verwerkt.

Geen hemelbestormende nieuwe kombinatie: forel en amandel. Maar dat de amandelen in het deeg om de vis waren verwerkt was, zo zei hij, wel nieuw.

Zijn in 1892 opgerichte Schotse firma Joseph Robertson uit Aberdeen had speciaal voor deze viscreatie een nieuwe machine à 25.000 pond aangeschaft die er voor zorgt dat de noten niet in de vis worden gedrukt maar er op blijven liggen. Thuis is zo'n machine niet nodig. Het notenfrituurbeslag kan met de hand worden gemaakt en bij verschillende soorten gefileerde vis worden gebruikt.

4 zalmforelfilets van 200 gram

50 gram geschaafde amandelen

250 gram bloem

4 deciliter melk

2 eieren

2 eiwitten

2 theelepels zout

Maak het frituurbeslag als volgt:

Doe de gezeefde bloem in een royale kom. Druk in het midden van de bloem een kuiltje. Klop de eieren los met wat melk en giet dit mengsel in het kuiltje. Roer nu beetje bij beetje de bloem door de losgeklopte eieren en voeg beetje bij beetje de melk toe. Laat het beslag een half uur rusten. Roer de amandelen door het beslag. Klop de eiwitten stijf en schep ze door het beslag samen met de2 theelepels zout.

Gebruik voor het frituren van de vis een plantaardige olie bijvoorbeeld mas- of zonnebloemolie. Verwarm de olie tot 175" C. Wentel de visfilets door het beslag en bak ze één voor één gedurende circa 8 minuten in de olie. De baktijd hangt uiteraard af van de dikte van de vis. Laat de gebakken vis op huishoudpapier uitlekken.

Omdat het hele frituurvet paraat staat kan men overwegen bij de krokante visfilets gefrituurde groenten te geven: dompel bijvoorbeeld broccoli-roosjes, champignons, courgetteschijfjes en krulpeterselie in het overgebleven beslag en bak de groente in de olie.