Positie Davis-Cupcoach Franker ter discussie

SCHEVENINGEN, 22 JULI. Onmiddellijk na het debâcle van het Malieveld kon hij het nog niet zeggen. Zelfs een dag nadat Nederland met 4-1 de kwartfinale van de strijd om de Davis Cup had verloren van Zweden bleef hij vierkant achter bondscoach Stanley Franker staan. Elk woord dat hij zei kon zo gemakkelijk als een zwak excuus worden uitgelegd, als een poging de schuld bij een ander te leggen. Maar nu weet Paul Haarhuis dat de positie van Franker als Davis-Cupcoach ter discussie gesteld moet worden. In de toekomst zou de tennisbond de privécoaches van de spelers moeten toelaten op het terrein dat Franker angstvallig als zijn eigen koninkrijkje lijkt te beschouwen.

Haarhuis is zich gaan beseffen dat het niet juist is geweest om na de smadelijke nederlaag van afgelopen weekeinde zo ver te gaan in zijn bescherming van Franker dat hij er zelfs zijn eigen coach Alex Reijnders voor verloochende. Nu hij er drie dagen over heeft nagedacht, heeft hij zich een mening gevormd waarmee hij het Nederlandse tennis een goede dienst hoopt te bewijzen. Want er is iets fundamenteel mis. De verhouding tussen de bondscoach van de KNLTB en de privécoaches van spelers als Haarhuis en Siemerink is niet goed, beweert Haarhuis.

De bond beweert wel dat ze wil samenwerken, zegt ook dat het beleid daarop is gericht maar onderneemt geen enkele actie in die richting. “Stan duldt weinig concurrentie naast zich”, weet Haarhuis. Om eraan toe te voegen dat er voor de bondscoach geen enkel risico aan kleeft wanneer hij zich laat adviseren en ondersteunen door mensen als Reijnders en Frits Don. “Die zijn niet uit op de baan van Stan.” Wel zal hij, als de nieuwe aanpak resultaten oplevert, het succes moeten delen. “En dat kan hij”, meent Haarhuis te weten, “niet zo goed.”

Geruime tijd hebben bondscoach Franker en privécoaches de indruk gevestigd dat er sprake was van een goede wisselwerking, terwijl er in werkelijkheid onder de oppervlakte een grote spanning sluimert. Haarhuis: “Sommige coaches hebben zelf contact gezocht. Die hebben het zelf geprobeerd maar zijn op hun snuiterd gevallen.” De oplossing is volgens hem dan ook niet dat bij de eerstvolgende gelegenheid de partijen “bij elkaar gegooid worden”, maar dat er nu al wordt gewerkt aan intensivering van het contact, aan het verbeteren van de samenwerking. “De eerstvolgende Davis-Cupwedstrijd van ons is eind maart. Er is nu alle tijd om er aan te beginnen”, aldus Haarhuis.

Don, de coach van Jan Siemerink, vindt dat Haarhuis met zijn uitlatingen de spijker op de kop slaat. “De harmonie die er zou moeten zijn tussen de bond en ons is er niet. Ik heb dat al een keer tegen Franker gezegd.” Illustratief voor de manier waarop de KNLTB met de privécoaches omgaat is wel de de wijze waarop zij bij de Davis Cup werden behandeld. Met moeite konden ze ergens hoog in de tribune een plaats vinden. “Als we allemaal water uit dezelfde kraan zouden drinken, zou het heel natuurlijk zijn om ons er bij te betrekken”, aldus Don.

Haarhuis zegt dat zijn ideeën, die hij nog “met de hele groep” wil bespreken, niet zijn bedoeld om het teleurstellende optreden van het Nederlandse team toe te schrijven aan de coaching van Franker. “Want ik heb zelf slecht gespeeld in de dubbel”. Wel deelt Haarhuis de opvatting die coach Martin Simek deze week ventileerde dat de bondscoach te koel is op de baan. “Ik heb echt niet iemand nodig die me recht in mijn ogen kijkt, of die om me heen springt. Maar er mag best wat emotie bij komen. Niemand heeft ooit beweerd dat Franker een goede coach is. Hij is een beregoeie manager.”

De Eindhovenaar bereikte gisteren op de internationale tenniskampioenschappen van Scheveningen de tweede ronde door een overwinning in drie sets (6-2, 2-6, 6-2) op de Belg Kris Goossens. Het toernooi heeft de Challenger status, een niveau dat Haarhuis al lang ontgroeid is. Zijn laatste dateert van april 1991. Hij heeft "ja' gezegd tegen Scheveningen omdat hij een bijdrage wil leveren aan de ontwikkeling van het toernooi op de Metsbanen en omdat het een goede voorbereiding is op 't Melkhuisje volgend week. Jacco Eltingh bereikte de derde ronde door een overwinning op Michiel Schapers: 6-1, 6-4.