Le Carré bekent spion voor MI5 te zijn geweest

ROTTERDAM, 22 JULI. De Britse misdaadauteur John Le Carré (pseudoniem voor David Cornwell) heeft in de jaren zestig als agent van de Britse geheime dienst gewerkt. Al sinds het verschijnen van zijn succesvolle roman The Spy Who Came in from the Cold in 1963 werd daarover gespeculeerd, maar Le Carré heeft het vorige week in een interview in de Britse krant The Guardian voor het eerst echt toegegeven.

“Ik was eerst bij MI5 (de veiligheidsdienst) en daarna bij MI6 (spionage). Maar wat ik deed, daarover zal ik nooit iets vertellen. Dat doe je niet,” aldus Le Carré in het interview.

Als The Spy Who Came in From the Cold geen bestseller was geworden, was hij blijven werken voor de geheime dienst. Hij was van plan geweest ieder jaar een boek te schrijven, om wat "zakgeld' te hebben. Maar dankzij het succes van het boek had hij de middelen om de dienst te verlaten. Bovendien veronderstelt hij dat zijn superieuren niet zo gecharmeerd waren van de geest die er uit zijn boek sprak. Zijn boeken zijn, zegt hij, deels gebaseerd op wat hij bij de dienst meemaakte en verder op fantasie. Hij heeft al meer dan dertig jaar niet meer gespioneerd.

Van meer Britse auteurs is bekend dat ze voor de geheime dienst werkten: Graham Greene, Ian Fleming, Somerset Maugham en Compton Mackenzie. De laatste werd gevangen gezet vanwege zijn autobiografie waarin hij ook schreef over zijn werk bij de geheime dienst.