Knuppels en krikken weer uit de kofferbak gehaald

ROTTERDAM, 22 JULI. “Ziet u deze plas bloed? Hier stonden ze met drie man op een jongen in te rammen die op de grond lag”, zegt Carlo. Gisteravond zat hij “gewoon lekker te roken” tegen een van de plexiglas schuttingen van Perron 0 toen plotseling een groep taxichauffeurs de enige ingang van de Rotterdamse gedoogzone voor drugsverslaafden blokkeerde. “Iemand riep dat het een politie-inval was, dus ik bleef rustig zitten.”

Omstreeks elf uur gisteravond kwamen dertig taxichauffeurs gewapend met knuppels Perron 0 opgestormd. Een van hen had een bezoeker herkend, die hem twee dagen eerder met een injectienaald had gestoken. Dat riep om wraak, en dus werden de krikken en honkbalknuppels uit de kofferbak gehaald. De vijftig bezoekers van Perron 0 hadden het geluk dat er een vluchtweg was. Onlangs had een bezoeker een van de plexiglas ramen van de abri's vernield, die Perron 0 hermetisch afsluiten van de buitenwereld.

Sommigen moesten een andere vluchtweg kiezen. De illegaal Hamdi heeft enkele diepe sneden in zijn onderbeen. “Ik stond helemaal in het hoekje, ik kon alleen nog maar over het glas klimmen.” Carlo, een Surinaamse bezoeker met een bontmuts en een leren jas, toont een bloedig verband dat om zijn hoofd is gewikkeld. “Eerst probeerde iemand me met een honkbalknuppel te slaan. De tweede ramde me met een krik op mijn kop.”

Een tweede geluk was dat de politie binnen enkele minuten met twintig man ter plaatse was. Hoewel de politiepost op de hoek van Centraal Station al gesloten was, liepen er nog enkele agenten in burger rond, die hun collega's waarschuwden. Even later arriveerden nog twee bereden agenten in galop vanuit de binnenstad. Nadat de politie vier chauffeurs had gearresteerd en hun wapens in beslag had genomen, bleef een aantal mensen nog enige tijd slogans roepen. Maatschappelijk werkster Gangadin, die een kwartier na de aanval ter plaats was: “Deze gasten zijn precies hetzelfde als die skinheads van Solingen. Eerst de mensen hier in elkaar slaan, en dan maar schreeuwen. "Weg met de Marokkanen, weg met de illegalen, weg met de junkies'.”

Volgens een woordvoerder van de politie liepen de irritaties tussen taxichauffeurs en verslaafden de laatste tien dagen op. Vorige week vroeg de politie N. Reith van de Taxicentrale om zijn collega's over de mobilofoon tot kalmte te manen. “Er waren de laatste tijd weer wat knokpartijtjes”, zegt Reith. “Die gasten van Perron 0 vallen onze klanten lastig. De politie zegt dat ze optreden, maar de enigen die hier wat doen zijn de mariniers.” Reith zegt het gedrag van zijn collega's niet goed te keuren, “maar er zitten ex-mariniers onder, die laten niet over zich heen lopen.”

Vorig jaar zomer waren er ook enige vechtpartijen bij Perron 0. In januari dreigden de taxichauffeurs in een brief aan de politie dat ze het recht in eigen hand zouden nemen als er niet iets aan de junkie-overlast werd gedaan.

Burgemeester Peper noemt de "raid' op Perron 0 vanmorgen een incident, dat geen aanleiding vormt het huidige beleid te veranderen. In een recente nota over "Drugsbeleid en veiligheid' wordt gesteld dat Perron 0 wel de status van privéterrein moet krijgen, zodat dominee Visser en zijn medewerkers ongenode gasten de toegang kunnen ontzeggen. Bij de dominee stond vanochtend het antwoordapparaat aan. “Ik ben van hier vertrokken. We zullen nadenken over onze levenskansen als mensen, want het gaat niet goed. Wellicht keren wij weer vol hoop terug”, had hij ingesproken.