Klachten over specialisten in een zwartboek

UTRECHT, 22 JULI. Ruim honderd klachten over de acties van medisch specialisten zijn de afgelopen weken binnengekomen bij de Nederlandse Patiënten/Consumenten Federatie (NP/CF). De klachten zijn door de federatie gebundeld en gisteren als zwartboek gepresenteerd.

Er is geen ernstige, onherstelbare gezondheidsschade ontstaan, stelt de NP/CF, maar wel “veel onnodige pijn en ongemak, psychische belasting, onzekerheid en fors maatschappelijk nadeel”. Een operatie die wordt afgebroken, een dringende vaatbehandeling uitgesteld, bespreking van borstfoto's afgezegd en een operatie die tot twee keer toe in de "volumebeperkende' week valt en dus niet doorgaat.

De specialisten behandelen tijdens zo'n actieweek alleen spoedgevallen. Maar dat medische onderscheid tussen acuut en niet-acuut sluit nauwelijks aan bij hoe de patiënt erover denkt. Al ziet de dokter hem niet als spoedgeval, de patiënt zelf vindt zijn eigen klachten wél bedreigend voor zijn gezondheid.

Een zwangere vrouw bijvoorbeeld maakte zich ernstige zorgen omdat zij al een week geen leven meer voelde in haar buik. Haar gynaecoloog verwijst haar door om een echografie te laten maken. Die wordt ondanks de gemaakte afspraak niet gemaakt. De vrouw bezoekt dan maar haar eigen verloskundige en is meteen aan de beurt.

Veel klachten zijn ook van niet-medische aard. Patiënten zeggen vakanties af omdat operaties verzet worden, studenten lopen studievertraging op wegens uitstel van reeds lang vantevoren geplande operaties.

De specialisten zeggen het te betreuren dat patiënten hinder ondervinden van de acties. Zij stellen dat de actieweken een reactie zijn op de maatregel van staatssecretaris Simons (volksgezondheid) dat de specialisten - wegens budgetoverschrijding - niet meer verrichtingen mogen doen dan in 1989. De specialisten zien dan ook “geen andere keus dan de staatssecretaris zijn zin te geven: de huidige werkzaamheden aanzienlijk beperken.”

Gisteren sprak een delegatie van de medisch specialisten uit de regio's Den Haag en Leiden met de ambtelijke top van het ministerie van WVC. De specialisten waren verheugd te horen dat ook WVC van mening is dat snel een einde moet komen aan de huidige situatie waarbij de tarieven voor specialistische hulp verlaagd worden om de budget-overschrijdingen van de specialisten te compenseren.

Het gesprek heeft geen gevolgen voor de geplande regionale "budget-week' die volgende week begint in tien ziekenhuizen in Den Haag en omgeving. Ook in andere delen van het land gaan de acties gewoon door.

De NP/CF heeft haar patiënten toegezegd juridische bijstand te verlenen als zij hun specialist, bij langdurige acties, eventueel willen aanklagen.