Hoogzwangere vrouw terug na uitzetting

DEN HAAG, 22 JULI. Justitie heeft gisteren besloten dat een Syrische asielzoekster, die acht maanden zwanger is, in Nederland mag blijven tot zij is bevallen.

De orthodox-christelijke vrouw werd dinsdag met haar drie kinderen per auto naar Duitsland uitgezet door de vreemdelingenpolitie van Genemuiden. Op de luchthaven van Düsseldorf werd door de Duitse autoriteiten een vlucht voor haar geboekt naar Turkije, maar de vliegtuigmaatschappij weigerde haar mee te nemen omdat het onverantwoord wordt geacht een acht maanden zwangere vrouw te laten vliegen. Gisteren werd opnieuw geprobeerd haar in te checken, maar zes minuten voor vertrek werd de vrouw door de Duitse rechter in het gelijk gesteld. Duitsland liet weten geen opvangmogelijkheden te hebben voor de vrouw, waarna ze gisteren aan de Duits-Nederlandse grens weer door de vreemdelingenpolitie van Genemuiden werd opgehaald en teruggebracht naar Genemuiden. Nadat de bevalling zal zij opnieuw worden uitgezet naar Duitsland. De Stichting Inlia, die zich inzet voor de belangen van asielzoekers, ageerde deze week tegen de uitzetting van de vrouw. Volgens Inlia heeft justitie de ongeschreven regels geschonden dat zwangere vrouwen zes weken vóór en zes weken na de bevalling niet worden uitgezet. Justitie ontkent dat.