Homocafé weigert boete voor WAO-er met aids

AMSTERDAM, 22 JULI. Eigenaar D. de Paauw van een homo-café in Amsterdam weigert de bedrijfsvereniging een boete te betalen voor een zieke werknemer. De boete van elfduizend gulden is hem opgelegd omdat een 26-jarige medewerker, besmet met het aids-virus, in de WAO is beland.

De horeca-ondernemer krijgt de straf op basis van de zogenoemde bonus-malus-regeling die maart vorig jaar werd ingevoerd. Zodra een werknemer in de WAO belandt, legt de bedrijfvereniging de werkgever een boete op. Alleen als de werknemer binnen een jaar overlijdt, hoeft de werkgever de boete niet te betalen.

Café-eigenaar De Paauw zegt de boete in geen geval te gaan betalen. Hij wil een discussie uitlokken over de bonus-manus-regeling. “Het is toch krankzinnig dat ik een rekening krijg, omdat buiten mijn schuld een werkemer doodziek is geworden.” De met HIV genfecteerde man heeft tien maanden in de Ziektewet gezeten. Daarna heeft hij geprobeerd voor halve dagen te werken. “Het ging echt niet”, zegt De Paauw. “Hij was veel te moe.”

Homo-cafés worden volgens hem door de regeling onevenredig zwaar getroffen. “Een kantoorbedrijf in Leeuwarden heeft mischien een keer in de tien jaar een werknemer die zijn rug breekt bij het parachutespringen. Maar onze bedrijfstak met alleen maar homoseksuele mannen loopt een krankzinnig hoog risico.” Op dit moment zijn nog twee werknemers van De Paauw met HIV genfecteerd. “Die kunnen ook ieder moment ziek worden.”

P. Schoormans van de werkgeversorganisatie Horeca Nederland noemt het voorval een "schoolvoorbeeld'. “De regeling is belachelijk en moet verdwijnen. De werkgever is op geen enkele manier schuldig aan de ziekte van zijn werknemer. De café-eigenaar moet eigenlijk bidden dat de werknemer binnen een jaar overlijdt, dan hoeft hij de boete niet te betalen.” Van der Woude van de Nationale Commissie Aidsbestrijding vindt de regeling "bizar'. “Je kunt verwachten dat werkgevers in de toekomst hun personeel gaan selecteren. Voor homoseksuele mannen zal het moeilijk worden om werk te vinden.”