Hoge Duitse geldgroei schokt EMS-valuta

AMSTERDAM, 22 JULI. De Franse franc en de Deense kroon noteerden vanmorgen op de valutamarkten opnieuw vlak boven de bodemkoers in het Europese Monetaire Stelsel (EMS) waar zij al bijna twee weken verblijven. De noteringen van de kroon (29,03 gulden per 100) en de franc (32,91 gulden per 100) daalden naar het niveau waarop eerder door de centrale banken werd ingegrepen. De Bundesbank zei vanmorgen francs te hebben gekocht. Ook ging het gerucht dat Franse commerciële banken in opdracht van de Franse centrale bank steunaankopen verrichtten.

Reden voor de verzwakking is het verslechterde vooruitzicht op een discontoverlaging door de Bundesbank volgende week. Ook de peseta en de escudo moesten vanmorgen terrein prijsgeven.

De verlaging van de rente op speciale beleningen die de Bundesbank gisteren doorvoerde, werd aanvankelijk opgevat als een teken dat volgende week de officiële tarieven kunnen worden verlaagd. Maar de groei van de Duitse geldhoeveelheid (M3) van 7,1 procent, een cijfer dat gistermiddag werd gepubliceerd, sloeg die hoop grotendeels de bodem in. De groei, die door de Duitse centrale bank wordt gehanteerd als indicatie voor toekomstige inflatie, bevindt zich boven het streefdoel van 4,5 procent tot 6,5 procent van de Bundesbank.

Denemarken verhoogde de beleningsrente vanmorgen met 2 procentpunt tot 11 procent. De koers van de kroon reageerde daar niet op. De Deense staat leende gisteren tevens een miljard gulden op de Nederlandse kapitaalmarkt. Het komt vaker voor dat banken van wie de eigen valuta onder druk staat bedragen lenen in marken of guldens. Die kunnen later worden verkocht om de eigen valuta meer lucht te geven. Een week voor de val van het Britse pond in september vorig jaar leende de Britse staat miljarden Duitse marken met de uitdrukkelijke mededeling die te verkopen om de d-mark te verzwakken tegenover het pond sterling. Dat hielp toen niet.