Hindoestaanse hongerstaker aan een infuus

DEN HAAG, 22 JULI. De 35-jarige hindoestaanse hongerstaker die sinds maandag niet meer heeft gedronken is vanmorgen door een arts aan een infuus gelegd.

De man protesteert met zijn hongerstaking bij het ministerie van onderwijs in Zoetermeer tegen het besluit de liberale hindoeschool in Den Haag niet te erkennen. Zijn toestand werd vanmorgen “kritiek” genoemd.

Volgens woordvoerder A.R. Kartaram van de protesterende hindoes heeft de hongerstaker zelf ingestemd met het aanleggen van het infuus. Als er voor morgenmiddag vijf uur geen oplossing komt voor het voortbestaan van de school, zo liet Kartaram weten, zal de hongerstaker het infuus zelf verwijderen.

In totaal zijn voor het ministerie en in de school in de Hilversumsestraat in Den Haag zes hindoes van Surinaamse afkomst in hongerstaking. De protestactie begon vorige week vrijdag. De hindoes willen een eigen liberale basisschool stichten. Omdat het ministerie van onderwijs de school niet erkent blijft financiële steun uit. Daardoor moet de school, die een jaar is gedoogd, worden gesloten. De hindoeschool is een afsplitsing van de wel erkende Shri-Vishnu school in Den Haag. De ouders van ongeveer honderd leerlingen haalden ruim een jaar geleden hun kinderen van deze school omdat zij vonden dat de school te orthodox was.

De Raad van State stelde begin vorige week het ministerie in het gelijk. Het departement stelde dat de liberale hindoeschool zich niet wezenlijk onderscheidt van de orthodoxe school. Bovendien moet er voor de stichting van een school in Den Haag worden voldaan aan een norm van 333 leerlingen. Het bestuur van de school zegt ruim zeshonderd leerlingen te kunnen onderbrengen, volgens het ministerie zijn dat er 227. Over het exacte aantal leerlingen zou het departement vanmiddag een uitspraak doen.

In een overleg gistermiddag met secretaris-generaal M. Meijerink van het ministerie is de ouders toegezegd dat de stichtingsprocedure zal worden versneld. De school zou echter niet voor 1 augustus 1995 kunnen beginnen, aldus een woordvoerder van Onderwijs.

Van de gemeente Den Haag mogen alle kinderen worden opgenomen op één openbare basisschool, maar aan de eis de eigen leerkrachten mee te nemen kan de gemeente niet tegemoetkomen. Den Haag wil de ouders wel een ruimte aanbieden waarin “buitenschoolse activiteiten” voor de kinderen kunnen plaatshebben. Daarmee gaan de demonstrerende ouders niet akkoord.