"Het zijn allemaal praatjes, laat de politie maar komen'; Brunswijk ontkent afpersing

TILBURG, 22 JULI. In Suriname is hij beschuldigd van afpersing en ontvoering - maar Ronnie Brunswijk zelf is zich van geen kwaad bewust. “Ik weet niet wie allemaal dat soort praatjes verkopen daar. Toen ik wegging was er helemaal geen probleem”, zegt de ex-rebellenleider.

Hij zit aan een vergadertafel in het kantoor van de Tilburgse welzijnsstichting voor Surinamers, waar hij met zijn adviseur E. Dap en de Surinaams-Nederlandse zakenman S. Mannen heeft gepraat over een bosbouwproject in Oost-Suriname, bedoeld om de oud-strijders van zijn Junglecommando aan “een stukje werkgelegenheid” te helpen. Tegen de muur staan vier propvolle gele winkelzakken van de schoenenzaak Bristol - Brunswijks cadeautjes voor zijn mensen thuis.

De zakenreis kreeg maandag een onverwachte wending door het bericht uit Suriname dat een hindoestaanse handelaar Brunswijk bij de politie heeft beschuldigd van ontvoering en afpersing. In het Surinaamse parlement ontstond opschudding omdat aan een arrestatiebevel tegen de ex-guerrillastrijder geen gevolg zou zijn gegeven door de luchthavenpolitie te Zanderij. Ex-manschappen van Brunswijk dreigden een "oorlog' te beginnen als hun leider bij terugkeer alsnog zou worden gearresteerd.

Voor Brunswijk is de commotie aanleiding zijn verblijf voortijdig af te breken. Vandaag keert hij terug naar Paramaribo. “Als ik nu niet terugga, krijg je daar weer escalatie”, zei hij gistermiddag in Tilburg. Bang voor een aanhouding is hij niet, want van een arrestatiebevel is helemaal geen sprake. Tenminste, dat heeft de Surinaamse minister van justitie S. Girjasing hem dinsdagavond in een telefoongesprek verzekerd, zegt hij.

Over de aantijgingen van de zakenman H. Kalaykhan dat Brunswijk hem heeft ontvoerd en een Mercedes en ruim 20.000 dollar afhandig heeft gemaakt, wil de voormalige leider van het Junglecommando weinig kwijt - behalve dat de man al tijden “een heel goeie vriend” van hem is. “Als de politie vragen heeft over mijn zaken met hem, dan heb ik daar geen problemen mee. Laat ze maar komen.” Hij gaat ervan uit dat de plotselinge aangifte van Kalaykhan in deze oude zaak een poging is van derden om hem in diskrediet te brengen of de toestand in het land te destabiliseren.

Volgens zijn adviseur Dap leende Brunswijk Kalaykhan maanden geleden een forse geldsom toen de zakenman dringend 100.000 dollar nodig had om een schuld aan Colombiaanse handelaren te voldoen. Hij zou in februari terugbetalen, als onderpand diende zijn Mercedes Benz. Nadat Kalaykhan in gebreke was gebleven met terugbetalen wist Brunswijk, behalve de auto, 23.000 dollar los te krijgen - open staat nog een schuld van 54.000 dollar.

Dap is op de hoogte van verhalen dat Kalaykhan een drugsdealer zou zijn. Maar hij is ervan overtuigd dat Brunswijk zich niet met malafide zaken bezighoudt. “Je kunt je natuurlijk afvragen of het verstandig is aan zo iemand geld te lenen, maar dat is zijn afweging. Hij weet ook dat het doek wat ons betreft valt als hij zich met verkeerde zaakjes inlaat.”

Brunswijk geldt in Suriname al jaren als een welgesteld man. Hij geniet inkomsten uit de goudwinning en exploiteert in Paramaribo zijn eigen benzinestation, "Romeo Bravo', dat brandstof levert aan Oost-Suriname. Verder neemt hij deel in de NV Abinte Oedoe, die de woongebieden van de boslandcreolen wil ontwikkelen.

Aan het bosbouwproject van Mannen, werkzaam bij het adviesbureau Scan Consult in St. Michielsgestel, werken nu ongeveer 25 man in de omgeving van Moengo, waar Brunswijk verblijft. Op den duur moet het project werk en scholing bieden aan ten minste tweehonderd personen. Mannen denkt als investering vijf miljoen gulden nodig te hebben. Om de financiering rond te krijgen vertrekt hij deze week naar de Verenigde Staten.

Probleem bij de ontwikkeling van het binnenland is volgens Brunswijk dat de regering de bepalingen niet nakomt van het vredesakkoord dat ze vorig jaar sloot met het Junglecommando en de Tucayana-indianen. “We zijn bijna een jaar verder en er is niets gebeurd”, zegt hij. In Suriname groeit intussen de irritatie over de ex-rebellen, die als vrijbuiters leven en ondanks afspraken in het vredesakkoord vaak nog gewapend over straat gaan. Brunswijk: “Wie levert nu in deze wereld al zijn wapens in? Zoveel burgers in Suriname dragen wapens, en de criminaliteit neemt toe. Nee, we zijn wel zwart - maar we zijn niet stom.”