HENK KERSTING (1905-1993); Integer en bekwaam journalist

Gistermorgen is de journalist Henk Kersting overleden. Een journalist en een Amsterdammer. Hij werd 88 jaar, een leeftijd waarop veel mensen allang vergeten zijn.

Niet Henk Kersting.

Hij was een man die behoorde bij de groep na-oorlogse grote mannen in de journalistiek van Nederland, die uit de Tweede Wereldoorlog het credo met zich meedroegen dat er met de krant opgestaan en naar bed gegaan werd. Als stenograaf begonnen bij "De Telegraaf' werd Kersting al snel op het eind van de jaren dertig "stringer' voor het Amerikaanse persbureau The Associated Press, waar hij tot en met 1941 (toen de VS in de Tweede Wereldoorlog werden betrokken) zijn plicht als correspondent waar maakte door de Februari-staking van 1941 en de daarbij behorende jacht op de Nederlandse joden door de nazi's, via het Berlijnse bureau van AP aan de wereld bekend te maken. Tot groot ongenoegen van de Duitsers verschenen in de Amerikaanse pers in die dagen nauwgezette verslagen van de gebeurtenissen, zoals die zich in Amsterdam afspeelden. Na de bevrijding hielp hij het Amsterdamse kantoor van Associated Press oprichten, waar hij in 1946 Bureauchief werd, een functie, die hij tot zijn 66ste in 1971 heeft bekleed. In die periode was Kersting jarenlang voorzitter van de Buitenlandse Persvereniging in Nederland, een tijd waarin hij vooral in Den Haag het prestige en ontzag voor in Nederland werkende buitenlandse correspondenten op een hoog niveau tilde. Hij werd dan ook erelid van deze vereniging. Daarbij bewoog hij zich actief in het leven van journalistiek en artistiek Amsterdam, onder andere door zijn voorzitterschap van de Sociëteit "De Kring', waar hij tot zijn dood als ere-voorzitter is geëerd. Na zijn pensioen bij AP is hij nog enkele jaren actief geweest als directeur van World Press Photo. Henk Kersting was niet alleen een goed journalist en een buitengewoon bekwaam buitenlands correspondent, hij was bovenal integer, een eigenschap waarmee hij vooral in regeringskring ontzag afdwong.Friso Endt is vice-voorzitter van de Buitenlandse Persvereniging in Nederland