Grootste actie van rebellen in Nicaragua sinds burgeroorlog

MANAGUA, 22 JULI. Ongeveer tweehonderd gewapende Nicaraguaanse rebellen hebben gisteren een aanval uitgevoerd op de stad Esteli, ruim honderd kilometer ten noorden van de hoofdstad Managua. Bij de aanval, de grootste sinds president Chamorro in 1990 aan de macht kwam na een twaalfjarige burgeroorlog, zouden ten minste twee guerilla-strijders zijn gedood.

De Nicaraguaanse ambassadeur van Honduras, die toevallig in zijn auto door het gebied reed, werd met zijn vrouw en hun chauffeur gegijzeld door de opstandelingen. Het sandinistische leger van generaal Ortega greep in door onmiddellijk troepen en een helicopter naar de stad te sturen.

Volgens een woordvoerder van het leger behoorden de rebellen tot het Revolutionaire Front van Boeren en Arbeiders, een groep oud-soldaten van het sandinistische leger. Een ooggetuige bevestigde voor Radio Managua dat de rebellen roodzwarte halsdoeken droegen, de kleuren van de sandinisten. Er zouden echter ook "recontras' aan de actie meedoen, rebellen die tijdens de burgeroorlog de sandinisten bestreden.

In een communiqué eiste het Front schadeloosstelling van gepensioneerde militairen en meer arbeidsplaatsen. De rebellen hadden het voorzien op de woonhuizen van de lokale leger- en politiechefs en bureaus van de nationale politie. Ook zouden ze hebben geprobeerd de aanval uit te breiden naar drie nabijgelegen steden. (Reuter, AFP, AP)