Dodental door de moesson in Z-Azië nog onder gemiddelde

NEW DELHI, 22 JULI. Overstromingen ten gevolge van overvloedige regenval hebben de afgelopen vier weken in India, Nepal en Bangladesh aan zeker duizend mensen het leven gekost. Het water heeft zeker vier miljoenen mensen uit hun huizen verdreven.

Verscheidene rivieren zijn buiten de oevers getreden, spoorwegen en wegen zijn weggeslagen, communicatieverbindingen verbroken. Ook door aardverschuivingen zijn veel slachtoffers gevallen en is grote schade aangericht.

De moesson treft Zuid-Azië elk jaar vanaf juni en houdt meestal enige maanden aan. Volgens officiële Indiase statistieken kost de moessontijd gemiddeld alleen al aan 1.500 Indiërs het leven en is de gemiddelde schade 600 miljoen gulden. Het aantal slachtoffers zit dus nog onder het gemiddelde, de schade zit boven het moyenne.

De zwaarst getroffen Indiase deelstaat is dit jaar Punjab, de "graanschuur' van het land genoemd. Honderdduizend hectare landbouwgrond, dat is een vijfde van het totaal in Punjab, staat onder water en de oogst in die gebieden moet als verloren worden beschouwd. Ook graan dat lag opgeslagen in silo's is door het water aangetast. Een woordvoerder van de deelstaatregering raamt de schade voorlopig op bijna anderhalf miljard gulden.

In ten minste acht andere deelstaten hebben eveneens overstromingen plaatsgehad. De plaats Hashimara in West-Bengalen noteerde een record-regenval van 790 mm in 24 uur. In de oostelijke deelstaat Assam, een van de belangrijkste gebieden voor de produktie van thee in de wereld, staan verscheidene theeplantages onder water. Het dodental voor India stond vandaag op 523.

In Bangladesh is het aantal slachtoffers van deze week 44. Sinds het begin van de regentijd, begin juni, zijn in het land bijna 300 mensen om het leven gekomen door het natuurgeweld. Gisteren kwamen bij aardverschuivingen in Rangamati in de provincie Chittagong acht mensen om het leven. Wegen tussen steden zijn op veel plaatsen door grote hoeveelheden modder geblokkeerd.

In de lagere delen van Nepal zijn de afgelopen dagen 186 lijken gevonden van mensen die bij overstromingen of aardverschuivingen zijn omgekomen. 120 Nepalezen worden nog vermist. (AP, Reuter)