Britse politie pakt verdachte van homo-moorden

LONDEN, 22 JULI. De politie van Londen heeft een man aangehouden die wordt beschuldigd van één van de vijf moorden op homoseksuele mannen, die gepleegd werden tussen maart en juni. De vijf homoseksuelen werden allen vermoord nadat zij eerst waren gepijnigd. De moorden veroorzaakten massa-hysterie in de homoseksuele gemeenschap, die vreest het doelwit te zijn geworden van een maniak die het zonder aanzien des persoons op homo's gemunt heeft. De politie heeft eerder laten weten een connectie tussen de moorden waarschijnlijk te achten. Nog niet zeker is of met de aanhouding van de verdachte, een 39-jarige werkloze man, werkelijk de dader gepakt is.

De verdachte meldde zich bij een advocaat na publikatie van de beelden van een bewakingscamera op het station Charing Cross. Die toonden de man in het gezelschap van één van de slachtoffers, de kok Emmanuel Spiteri. Spiteri's naakte stoffelijk overschot werd op 15 juni aangetroffen in zijn flat. Er waren pogingen gedaan het bed waarop hij lag in brand te steken.

De moord waarvan de verdachte nu wordt beschuldigd is echter die op Andrew Collier, een 33-jarige portier. Colliers stoffelijk overschot en dat van zijn kat, die bovenop hem was gedumpt, werden op 9 juni gevonden in zijn flat. De andere slachtoffers waren de 45-jarige theaterdirecteur Peter Walker (vastgebonden en gewurgd in zijn flat op 10 maart), de 37-jarige bibliothecaris Christopher Dunn (gewurgd en naakt aangetroffen op zijn bed) en de Amerikaanse zakenman Perry Bradley (gewurgd met een riem en naakt aangetroffen op zijn bed). Bradley was niet openlijk homoseksueel, maar de politie neemt aan dat hij dat wel was.

Het vermoeden dat er een eigentijdse variant op Jack the Ripper in Londens bloeiende homoseksuele gemeenschap rondliep, bracht de politie ertoe openlijk te waarschuwen voor het gevaar dat het aangaan van contacten met onbekenden mogelijk inhield. Omdat openlijke homoseksualiteit in de Britse verhoudingen nog steeds als sociaal ongewenst wordt beschouwd, was het voor de politie uiterst moeilijk inlichtingen te verzamelen over het doen en laten van de slachtoffers. Tijdens de jaarlijkse manifestatie waarbij homoseksuele mannen en vrouwen, trots op hun geaardheid, door de stad trekken, reikte de politie pamfletten uit in een poging de groep van haar discretie en goede wil te overtuigen. De respons daarop was, aldus het politie-onderzoeksteam, bevredigend.

Tijdens het onderzoek ontving de politie een serie telefoontjes van een anonimus, die dreigde elke week een homo te zullen vermoorden. De tabloid-pers, in die zin niet belemmerd door de politie, suggereerde dat de dader mogelijk wraak zocht voor een besmetting met het aids-virus. Drie van de slachtoffers waren HIV-positief.