Breukink uit de Tour om blessure aan de knie

TARBES, 22 JULI. Erik Breukink is vanmorgen niet gestart in de zeventiende etappe van de Ronde van Frankrijk.

De Nederlandse renner werd met pijn aan zijn geblesseerde linkerknie wakker en besloot na overleg met ploegleider Saiz en een arts op te geven. Breukink, die gisteren in de Pyreneeënrit op weg naar Saint-Lary-Soulan 21 minuten later binnenkwam dan etappewinnaar Zenon Jaskula, was toen nog vastbesloten om Parijs te halen. “Dat is het minste wat ik nog kan doen tegenover de sponsor”, vertelde hij. Maar vanochtend voelde hij zich een gebroken man. De knie, die hij blesseerde nadat hij tegen verkeersbord was gebotst kort voor de proloog, deed meer pijn dan de afgelopen weken.

Breukink zal het gewricht morgen laten onderzoeken in een ziekenhuis in Bergen op Zoom. Ook zal hij chirurg Cees-Rein van den Hoogenband, gespecialiseerd in sportblessures, consulteren. Breukink wil ruim een week rust houden. Hij hoopt volgende week zaterdag weer fit te zijn. Breukink had eerder al aangekondigd een schadeclaim te zullen indienen tegen de vrouw die plotseling de weg overstak, waardoor hij moest uitwijken en in botsing kwam met het verkeersbord.

Aanvankelijk leek Breukink in de Tour weinig hinder te ondervinden van de linkerknie. Na een teleurstellende proloog kwam hij dankzij een sterke tijdrit op de tweede plaats in het algemeen klassement terecht. De Alpen-etappes maakten aan alle illusies op een hoge klassering een einde. Afgelopen maandag was Breukink al zo "kapot' dat hij vertelde blij te zijn als hij de Champs Elysées zou halen. Van die woorden kreeg hij later spijt.