Alle partijen naar Genève; Bosnië-overleg duurt "tot er een regeling is'

PAG.7 HOOFDARTIKEL

SARAJEVO, 22 JULI. Alle partijen in het Bosnische conflict hebben in principe gehoor gegeven aan een oproep van de internationale bemiddelaars Owen en Stoltenberg voor marathonbesprekingen die moeten voortduren tot er een oplossing is voor het conflict. Het overleg begint morgen in Genève.

Owen en Stoltenberg nodigden gisteren de leiders van de drie oorlogvoerende partijen in Bosnië en die van Servië, Montenegro en Kroatië uit in een brief waarin ze lieten weten dat het Bosnische conflict “een niveau heeft bereikt dat ons beiden doet huiveren voor de toekomst van uw land”. De besprekingen, zo kondigden ze aan, zullen zonder onderbrekingen voortduren tot er een regeling is bereikt.

Alle uitgenodigde leiders kondigden aan naar Genève te gaan. Alleen Alija Izetbegovic, president van Bosnië en leider van de moslims, stelde een reeks voorwaarden. Hij meldde aanvankelijk niet te komen tenzij Radovan Karadzic, de leider van de Bosnische Serviërs, zou beloven de strijd tegen de moslims op de berg Igman bij Sarajevo te staken en de blokkades van enclaves als Gorazde op te heffen. Later meldde de Bosnische ambassade in Zagreb dat Izetbegovic niet naar Genève zou gaan als de Bosnische Serviërs en Kroaten hun blokkades van hulpkonvooien niet zouden opheffen.

Nadat Karadzic had toegezegd het offensief op de Igman te onderbreken en de leider van der Bosnische Kroaten, Mate Boban, had beloofd de strijd tegen de moslims in Mostar en Centraal-Bosnië te staken, beloofde Izetbegovic alsnog aan het Geneefse overleg deel te nemen. Izetbegovic gaf zelf de Bosnische regeringstroepen de opdracht de wapens neer te leggen.

Bovendien kregen de VN van de Bosnische Kroaten de toezegging dat twee konvooien met hulpgoederen naar Sarajevo en twee naar Centraal-Bosnië zouden mogen doorrijden. Een woordvoerster van de VN-organisatie voor vluchtelingenhulp UNHCR zei dat de toestemming echter maar voor één dag geldt. De Bosnische Kroaten hebben de hulpkonvooien negen dagen lang tegengehouden.

Een andere UNHCR-woordvoerder zei dat de leiders van de Bosnische Serviërs dagelijkse protestblokkades van Servische vrouwen op touw zetten om te verhinderen dat voedselkonvooien hun doelwit - ingesloten moslims - bereiken. Op die manier zijn konvooien naar Gorazde al twee weken tegengehouden. Ook moslim-soldaten houden konvooien tegen als die op weg zijn naar Kroaten.

Ondanks de belofte van Karadzic is gisteren opnieuw zwaar gevochten op de hellingen van de berg Igman bij Sarajevo. Volgens radio Sarajevo zijn de moslim-troepen er opnieuw in geslaagd een aantal eerder prijsgegeven stellingen op de Serviërs te heroveren.

Dit werd gisteren tegengesproken door de opperbevelhebber van de Bosnische Serviërs, generaal Mladic, die zei dat zijn troepen er binnen twee dagen in zouden slagen de moslim-eenheden te isoleren en onschadelijk te maken. (Reuter, AFP, AP)