Aandelenkoersen herstellen zich van vrije val op beurs

AMSTERDAM, 22 JULI. De Amsterdamse effectenbeurs heeft zich vanmorgen hersteld van de razendsnelle en omvangrijke koersdalingen van gisteren. De EOE-index van de 25 meest actieve fondsen stond rondom het middaguur op 330,35 punten, 2,62 punten hoger dan gisteren.

AMSTERDAM De koersdalingen waren gsiteren buitengewoon fors. In een dag ging de EOE-index van het hoogste punt aller tijden van 336,49 punten, dat eergisteren werd genoteerd, omlaag naar een slotkoers van 327,73 punten. Dat was het gevolg van winstnemingen na de pijlsnelle stijgingen van de laatste weken en onzekerheid over de kwartaalcijers die binnenkort worden gepubliceerd. “Het is dinsdag en woensdag te hard naar beneden gegaan”, meende een handelaar die de klim van vanmorgen kenschetste als “technisch herstel”.

De hoge koerswinsten zijn voor vele handelaren het bewijs dat de markt nu, na enkele maanden bijna loodrecht omhoog te zijn gegaan, erg beweeglijk is geworden. Sterke fluctuaties naar boven, maar ook naar beneden lijken normaal te worden. Wachten op een nieuwe aanwijzing is het motto. Wachten vooral op de waarschijnlijk zeer slechte halfjaarcijfers en daarnaast regelmatig een blik werpen op de rentestand.

Tot de grootste stijgers behoorde vanmorgen KLM, dat profiteerde van het akkoord met het pensioenfonds dat het eigen vermogen van de vliegmaatschappij gaat versterken. De koers steeg van 32,30 gulden naar 33,40 gulden vanmiddag, nadat vanmorgen even 33,50 gulden was bereikt. Ook andere hoofdfondsen profiteerden vandaag van de technische opleving. Verschillende partijen kochten voorzichtig hun gisteren verkochte stukken terug. Hoogovens steeg 40 cent op 33,70 gulden en haalde even 39 gulden. Ahold noteerde een groei van 1,80 op 93,20 gulden.

De chemiefondsen, waarvan DSM als eerste de halfjaarcijfers zal publiceren, trokken eveneens op. Akzo sprokkelde er een winst van vijf dubbeltjes bij op 163,60. Collega DSM, die op 29 juli met de resultaten zal komen, klom naar 97,90 gulden, een plus van 1 gulden. Fokker won vier dubbeltjes door berichten over vliegtuigverkopen.

Unilever, nog maar enkele dagen geleden de gebeten hond op de beursvloer, schoof 1,40 gulden omhoog op 188,50. Unilever lag gisteren slecht in de markt door de prijzenoorlog met concurrent Procter & Gamble. Merkprodukten zijn niet meer onaantastbaar. Vergeleken met maart dit jaar is de koers van Unilever al aardig gezakt. Toen behaalde Unilever een jaarrecord van 217,50 gulden. Heineken klom donderdagochtend met 1,80 op 170,60 gulden. Koninklijke Olie ging bij redelijke omzet 1,70 gulden omhoog op 176,50 gulden en profiteerde daarmee van de hogere dollar.

De dollar lag er vanmorgen goed bij. In Amsterdam noteerde de dollar 1,9189 tegen een slot van 1,9110 op de voorgaande dag. Al tijdens de handel in het Verre Oosten was de dollar in waarde gestegen.

Op een rustige lokale markt klom Tulip verder met twintig cent tot 12,50 gulden. De berichten over hogere computerprijzen stimuleerden het high-techfonds. Bandenfabrikant Vredestein herstelde zich iets van de zware klap gisteren en klom bescheiden met 0,60 op 12 gulden en behoorde daarmee tot de relatief sterkste stijgers.

NEW YORK De effectenbeurs van New York heeft gisteren weinig spectaculairs gebracht, maar wist wel nipt een record te breken. De Dow Jones-index van de dertig toonaangevende fondsen ging met 10,62 punten omhoog tot 3555,40 punten, een niet eerder bereikt niveau. Het vorige record van 3554,84 punten dateert van 27 mei. De omzet bedroeg 240 miljoen aandelen. Het grootste deel van de winst werd bereikt in het laatste halfuur van de handel.

Negatieve sentimenten zounden de handel hebben moeten overheersen, omdat de obligaties weer lager waren. Dinsdag schrok de handel al even van de daling in de obligatiehoek, die werd veroorzaakt doordat de Amerikaanse centrale-bankpresident Alan Greenspan niet tevreden bleek te zijn over het inflatiepeil in zijn land. De handelaren keken echter meer naar de redelijk gunstige kwartaalcijfers die gisteren werden bekendgemaakt. Vooral de winst van computerfabrikant Compaq viel goed, zeker nadat vorige week Apple met een kwartaalverlies was gekomen.

De dollar stond tegen het einde van de handel in New York op 1,9100 gulden. Dinsdag was dat 1,9135 gulden.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio steeg de Nikkei-index van de 225 fondsen met 34,90 punt tot 20.115,81. Het aftreden van de Japanse premier Miyazawa als voorzitter van de Liberale Democratische Partij liet de beurs onberoerd.