Winst Citicorp ver boven verwachting

De winst van Citicorp, houdstermaatschappij van de grootste bank in de VS, heeft in het tweede kwartaal dit jaar 446 miljoen dollar bedragen. Per aandeel bedroeg de winst 82 dollarcent en dat was ver boven verwachting. Er was rekening gehouden met een winst van 57 dollarcent per aandeel.

In het tweede kwartaal van vorig jaar boekte Citicorp een winst van 143 miljoen dollar. De halfjaarwinst steeg van 436 miljoen tot 1,11 miljard dollar. De sterke winstgroei komt voor rekening van de recordomzet in de effectenhandel van de bank, van de zeer goede resultaten in de deviezenhandel en van de mindere kosten die de bank had bij het opnemen van leningen.

Topman John Reed verklaarde dat de resultaten van de bank nog beter hadden kunnen uitvallen als de economie in de industrielanden er niet zo zwak had voorgestaan. In de ontwikkelingslanden groeide Citicorp met meer dan tien procent.

Er werd in het tweede kwartaal van dit jaar 715 miljoen dollar in de stroppenpot gestopt tegen ruim een miljard dollar in het tweede kwartaal van vorig jaar. Over de eerste helft van dit jaar namen de voorzieningen voor dubieuze crediteuren af van 2,24 miljard tot 1,4 miljard dollar.