VS dreigen China met sancties om raket-leveranties

WASHINGTON, 21 JULI. De Amerikaanse regering wil China sancties in het vooruitzicht stellen wanneer Chinese leveranties aan Pakistan van technologie voor M-11 raketten voor de middellange afstand doorgaat. Dit hebben Amerikaanse functionarissen gisteren gezegd.

Warren Christopher, de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, zal de kwestie zondag tijdens een ontmoeting met zijn Chinese ambtgenoot Qian Qichen in Singapore bespreken. Daarna zal onderminister Lynn Davis nader overleg voeren in Peking.

Een woordvoerder van het State Department zei dat daarbij ongetwijfeld aan de Chinezen wordt duidelijk gemaakt dat ze, overeenkomstig de Amerikaanse wetgeving, rekening dienen te houden met sancties indien eenmaal vaststaat dat er zulke leveraties zijn geweest. De sancties zouden in eerste instantie Chinese instellingen betreffen die bij de leveranties zijn betrokken. Zo zou de uitvoer van Amerikaanse produkten naar die instellingen kunnen worden gestaakt.

Volgens de Amerikanen zijn er steeds meer bewijzen dat China de technologie aan Pakistan levert. In mei bestond de verdenking dat de Chinezen al waren begonnen met de leverantie van bepaalde onderdelen. Desondanks besloot president Clinton toen, na enige aarzeling omtrent China's gebrek aan respect voor de mensenrechten, bepaalde handelspriviles voor China te verlengen.

China zegde dit voorjaar toe het zogeheten Missile Technology Control Regime te respecteren, een informele overeenkomst uit 1987 van een aantal grote Westerse landen over de verkoop van rakettechnologie. Op grond hiervan verplichtten deze landen zich terughoudend op te stellen bij de verkoop van raket-technologie, in het bijzonder aan Derde-wereldlanden. China heeft steeds verklaard slechts raketten voor de korte afstand aan Pakistan te hebben geleverd.

Inmiddels zou Pakistan over alle noodzakelijke onderdelen beschikken om de raketten te kunnen bouwen. Niet iedereen in de regering-Clinton is er overigens van overtuigd dat Pakistan daadwerkelijk de technologie van China heeft ontvangen. Een Amerikaanse functionaris gaf toe dat er verdeeldheid binnen de regering bestaat over “het niveau van de leverantie”.

De M-11 raketten hebben een bereik van 450 kilometer en zouden naar wordt aangenomen van een nucleaire lading kunnen worden voorzien. Ze zouden een rechtstreekse bedreiging vormen voor Pakistans buurland en aartsrivaal India, waarmee Pakistan sinds de onafhankelijkheid van beide landen in 1947 al drie keer in oorlog is geraakt.

De Amerikanen beschikken verder over aanwijzingen dat China de samenwerking met Iran heeft uitgebreid inzake raket-technologie. Peking zou onder andere al chemicaliën hebben gestuurd naar Iran, waarmee raketten kunnen worden uitgerust. (Reuter)