Vredestein ziet halfjaarwinst dalen naar half miljoen

ROTTERDAM, 21 JULI. De netto winst van Vredestein is het eerste halfjaar gedaald van 5,1 naar 0,5 miljoen gulden. Als oorzaken voert de bandenproducent de harde gulden en de magere economische groei in West-Europa aan. Dit heeft het bedrijf vanmorgen bekendgemaakt.

De omzet van Vredestein nam het eerste halfjaar van dit jaar (de eerste 24 weken) ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar af met 15 miljoen gulden tot 216 miljoen. De bedrijfslasten stegen met ruim 10 miljoen gulden tot 228,6 miljoen gulden. De bedrijfsopbrengsten stegen slechts met 4 miljoen tot 235,1 miljoen gulden. Hierdoor daalde het bedrijfsresultaat van 12,6 naar 6,5 miljoen gulden.

De directie van Vredestein verwacht dat afzet en marges door de aanhoudende recessie in Europa ook de tweede helft van dit jaar onder druk zullen staan. Desondanks rekent Vredestein op een “duidelijk positief netto resultaat” bij een iets lagere omzet. “Aanvankelijk verwachtte wij een hogere omzet en een hogere winst”, zegt directeur R. Zoomers. Vredestein boekte vorig jaar voor het eerst sinds drie jaar weer winst.

De omzet van Vredestein Banden daalde omdat de vraag naar personenwagenbanden, en met name winterbanden, terugliep en de prijzen onder druk stonden. Vredestein wijt dit aan de problemen bij de auto-industrie, verhevigde concurrentie uit het Verre Oosten en de zachte winter.

Bij Vredestein Fietsbanden nam de omzet eveneens af. Volgens Vredestein is dit het gevolg van “selectieve marktbewerking met het accent op het midden- en hoge segment” (dure banden). De omzet van Vredestein Engineered Products steeg licht. Bij deze divisie en bij Industrial Tyres zijn saneringsmaatregelen genomen om tot resultaatsverbetering te komen. Vredestein is bezig de produktie van industriebanden te verminderen. Uiterlijk eind 1994 zal deze activiteit in Maastricht worden beëindigd. Hierbij zullen geen gedwongen ontslagen vallen. Bij Vredestein Icopro in Renkum verdwijnen 130 van de 270 banen. De Vredestein-dochter stopt de produktie van onder meer drijvende pijpleidingen en stootkussens voor de haven. Hier worden gedwongen ontslagen niet uitgesloten. Bij Vredestein waren vorig jaar 2181 mensen in dienst.

De koers van het aandeel Vredestein op de Amsterdamse effectenbeurs daalde vanmorgen bij een matige omzet na de bekendmaking van de halfjaarcijfers met 1,40 gulden tot 12,10 gulden, het laagste niveau van dit jaar. Grootaandeelhouder is VICO (Vredestein Investment Consortium). Begin vorig jaar nam VICO een pakket aandelen (45 procent) van de staat over en nu heeft VICO een belang van bijna 70 procent.

Het groepsvermogen van Vredestein is gestegen van 143,1 miljoen gulden op 31 december 1992 tot 145 miljoen op 19 juni van dit jaar door de winst en de uitgifte van aandelen in verband met het keuzedividend van vorig jaar.