Verkoopgolf treft beurs, koers van Begemann omlaag

AMSTERDAM, 21 JULI. Het aandeel Begemann was vanochtend met een daling van rond de twee gulden één van de grootste verliezers op de Amsterdamse effectenbeurs. De EOE-index ging omlaag naar 327.72 punten. Dat was 2,72 punten lager dan gisteren.

AMSTERDAM Hoewel de Duitse Bundesbank de rente op de speciale beleningen sterker dan was verwacht verlaagde, werd het Damrak getroffen door een verkoopgolf. Een handelaar noemde vanochtend de voortzettende daling van de koersen op de Amsterdamse beurs “niet alarmerend”. “Het is de afgelopen tijd met de koersstijgingen te hard gegaan. Er wordt nu enigszins gas teruggenomen.” Gisteren eindigde de handel hectisch. Voornamelijk door de aankondiging van Philip Morris, die een tweede prijsverlaging voor grote sigarettenmerken aankondigde. Dat nieuws was van invloed op de hele voedings- en genotmiddelenindustrie. Unilever, dat maandag nog sloot op 193,20 gulden verloor uiteindelijk 5,50 gulden. Vanochtend daalde de koers iets gematigder, naar 186,10 gulden.

Er werd rustig gereageerd op de winstval van bandenfabrikant Vredestein van 5,1 miljoen gulden in de eerste maanden van 1992 naar een half miljoen gulden in het eerste zes maanden van 1993. Ook de prognose dat voor de rest van dit jaar met een winstdaling rekening moet worden gehouden deed het fonds geen goed. Volgens een hoekman was de omzet niet overdreven. Maar de koers was halverwege de dag met anderhalve gulden gedaald tot 12 gulden.

Nedlloyd trok vanmorgen weer wat aan, nadat het transportfonds gisteren onder druk van winstnemingen 2,70 gulden was kwijtgeraakt. De afgelopen dagen was er veel vraag naar aandelen Nedlloyd. Het bericht dat vorige week donderdag in deze krant verscheen dat het Amerikaanse Sealand en Nedlloyd gesprekken voeren over intensieve samenwerking in de containerlijnvaart veroorzaakte grote omzetten en een recordkoers op maandag van 42 gulden. De omzetten bleven vanmorgen volgens handelaren beperkt. Een Nedlloyd-woordvoerder ontkende berichten in Het Financieele Dagblad dat Nedlloyd naast Sealand ook met het Britse P&O en het Franse CGM zou praten.

Volgens analisten gaat de voorkeur voor samenwerking met Nedlloyd Lijnen - de containerlijnvaartdochter van Nedlloyd - nog steeds uit naar Sealand. “Dat is voor Nedlloyd de beste kandidaat”, zei een analist vanmorgen. “Hun ambities zijn voor een groot deel dezelfde, dat maakt het makkelijk”. Nedlloyds nieuwe topman Leo Berndsen wil Nedlloyd Lijnen zo snel mogelijk op het door hem geëiste rendementsniveau van tien procent op het genvesteerde vermogen hebben. Door de slechte situatie in de containerlijnvaart, waar de inkomsten door overcapaciteit en prijserosie sterk onder druk staan, kan Nedlloyd Lijnen erg moeilijk op eigen kracht aan deze eis voldoen. “Samenwerking of een fusie is hier echt noodzakelijk”, vertelde een scheepvaartanalist vanmorgen. De koers van Nedlloyd noteerde aan het begin van de middag twee kwartjes hoger op 39,60 gulden.

NEW YORK Goede resultaten van de autoindustrie, technologiefondsen, farmaceutische bedrijfstakkken en kabeltelevisiestations hebben op de effectenbeurs van New York een koersherstel bewerkstelligd na een aanvankelijke forse daling. Het Dow Jones-gemiddelde van de dertig toonaangevende fondsen steeg uiteindelijk met 9,50 punten tot 3544,78 punten. De handel op Wall Street begon in mineur waarbij het maximale dagverlies op 23 punten uitkwam. De koersen stonden sterk onder invloed na de rede van Alan Greenspan, president van de Amerikaanse centrale banken, die verklaarde dat hij ontevreden is over het inflatiepeil en de bestrijding er van. Dat werd uitgelegd als een signaal dat de rente in de Verenigde Staten voorlopig niet naar beneden gaat. De dollarkoers ging aanvankelijk omhoog na Greenspans uitlatingen. Nadat er winst was genomen was de koers bij sluiting van de handel 1,91 gulden tegen 1,92 op maandag.

TOKIO De beurs in Tokio werd vandaag gekenmerkt door een rustige handel. Er werden ongeveer 250 miljoen aandelen verhandeld waarbij de handel terughoudend reageerde op de politieke onzekerheid op dit moment. Op het slot van de dag was het Nikei-koersgemiddelde van de 225 belangrijkste fondsen die op de Japanse beurs worden verhandeld gestegen met 42,91 punten tot 20,080,91.