Sihanouk zal geen gesprek voeren met de Rode Khmer

PHNOM PENH, 21 JULI. Het Cambodjaanse staatshoofd, prins Norodom Sihanouk, heeft gisteren onder Amerikaanse druk het plan om besprekingen te voeren met de Rode Khmer laten varen. De Rode Khmer bood onlangs aan de gewapende strijd op te geven in ruil voor een adviserende rol in de nieuwe Cambodjaanse coalitieregering. De strijders van de Rode Khmer zouden in dat geval worden opgenomen in het Cambodjaanse regeringsleger.

Sihanouk leek welwillend te staan ten opzichte van het voorstel van de Rode Khmer en had voor september, wanneer hij terug is van een lang verblijf in China en Noord-Korea, al een afspraak gemaakt met Rode-Khmerleider Khieu Samphan. Maar Washington liet Sihanouk weten dat het geen economische steun zou geven aan een regering waarin de Rode Khmer is opgenomen.

De Rode Khmer voerde tussen 1975 en 1979 een maostisch schrikbewind in Cambodja, dat aan naar schatting een miljoen mensen het leven kostte. De Rode Khmer zette in oktober 1991 zijn handtekening onder een vredesakkoord met de andere drie strijdende partijen, maar boycotte in mei de onder toezicht van de Verenigde Naties gehouden parlementsverkiezingen.

De twee partijen die als grootste uit de bus kwamen: Funcinpec, geleid door Sihanouks zoon prins Ranariddh, en de ex-communistische Cambodjaanse Volkspartij van Hun Sen vormden daarna een voorlopige - tot er een nieuwe grondwet is opgesteld, waarschijnlijk volgende maand - coalitieregering met twee kleinere partijen. De Rode Khmer werd buitengesloten. (AP, Reuter)