Schippers akkoord met bemiddelaar Biesheuvel

ROTTERDAM, 21 JULI. De protesterende binnenschippers zijn gisteravond alsnog akkoord gegaan met ex-premier mr. B. Biesheuvel als bemiddelaar in het conflict. Biesheuvel zal morgen zijn eerste gesprek met de actievoerders voeren.

De binnenschippers wezen de voormalig minister-president in eerste instantie als bemiddelaar af, omdat het ministerie van verkeer en waterstaat niet met de actievoerders had overlegd. De binnenschippers voelden zich als “gesprekspartner niet serieus genomen”. Het aanbod van minister Maij-Weggen om tweede bemiddelaar uit eigen gelederen aan te wijzen, hebben de actievoerders vooralsnog van de hand gewezen.

Inmiddels heeft een tweede expediteur de binnenschippers voor de rechter gesleept. Morgen zal voor de rechtbank in Rotterdam een kort geding dienen dat het bedrijf Wagenborg-Lagendijk tegen twee actieleiders heeft aangespannen. De twee schippers worden aansprakelijke gesteld voor het tegenhouden van een duwbaktransport van Born naar Sluiskil.

Gisteren kondigde rederij De Beijer aan een kort geding tegen twee actievoerders uit Willemstad aan te spannen. Het kort geding dient vrijdag. De Beijer is de afgelopen week meermalen het doelwit van de actievoerders geweest, omdat de firma vracht buiten de schippersbeurs om zou vervoeren tegen lagere prijzen dan op de beurs gelden.

Het afgelopen etmaal kwam het nauwelijks tot incidenten. Alleen bij Terneuzen, waar de harde kern van de actievoerders zich heeft verzameld, liepen de spanningen rond het middaguur hoop op. Een aantal werkwillige schippers zou hier door de geblokkeerde sluis heen willen varen.

Al ruim vier weken voeren zo'n 700 binnenschippers actie. Ze eisen een wettelijke status van het "toerbeurtsysteem'. De schippers zijn van mening dat de verladers hun vracht naar België en Frankrijk verplicht op de schippersbeurs moeten aanbieden. De verladers zouden door de acties een financieel verlies leiden van minimaal vier miljoen gulden per week.