Russisch parlement wil toetsing privatisering

MOSKOU, 21 JULI. Het parlement van Rusland legt het decreet van president Jeltsin dat als doel heeft de privatisering te versnellen, voor aan het constitutionele hof.

Het uit begin mei daterende decreet gelast ondernemingen ten minste 29 procent van hun aandelen te verkopen. Ook moesten voor eind juni tweeduizend staatsbedrijven extra aan de particuliere sector zijn verkocht. Het besluit van het parlement wordt gezien als de zoveelste uiting van de machtsstrijd tussen volksvertegenwoordigers en president. Al in april uitte het parlement zijn ongenoegen over de manier waarop de privatisering plaatsvond. Er zou makkelijk fraude kunnen worden gepleegd en misdaadorganisaties zouden de fabrieken van het land voor veel te weinig geld in handen kunnen krijgen.